APEL ROMA Uznemireni napadom na skupljače glomaznog otpada u Prečkom, predstavnici udruga poručuju:

Kad bi se u školi učilo o ljudskim pravima, ne bi na nas bacali Molotovljeve koktele!

02.07.2009.
u 23:49

– Različiti smo, pa upoznajmo se – predložio je svim građanima Alija Mešić iz Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije na konferenciji za medije koja se u četvrtak održala u povodu nedavnog napada Molotovljevim koktelom na romsku obitelj u Prečkom.

Iako čiste Zagreb od smeća i prikupljaju staro željezo koje prodaju, mnogi ih građani ne prihvaćaju, a iz toga proizlaze i napadi.

– Romi ne bi prikupljali sekundarne sirovine kada bi za njih bilo posla – dodao je Mešić.

Ramiza Memedi iz Udruge Romkinja Bolja budućnost zadovoljna je radom policije koja je odmah reagirala u slučaju napada u Prečkom, a već je uhvaćen i jedan od napadača.

– Pred zakonom smo svi jednaki, ali u praksi nismo. Romi su najugroženija zajednica u Hrvatskoj i u Europi, a mladi su prepuni predrasuda i mržnje i potrebna im je edukacija da bi prihvatili jednakost – objasnila je Ramiza Memedi.

Podsjetimo, potkraj lipnja četvorica mlađih skinheadsa napala su Molotovljevim koktelom dvanaesteročlanu romsku obitelj kod okretišta tramvaja u Prečkom gdje su spavali u kamionu, a nitko, na sreću, nije bio ozlijeđen.

– Nismo došli na tuđe niti provociramo. Uklanjamo vaše smeće i tako zarađujemo za kruh. Očito nekome smetamo zbog boje kože. Ne želimo probleme, dolazimo tamo s djecom - rekao je tada D. P. (43) jedan od napadnutih Roma.

Na konferenciji je istaknuto kako su mladi Romi danas drukčiji nego su to bili prije 15 godina.

– Oni traže svoje mjesto u društvu i žele se obrazovati. Bilo bi dobro kada bi se edukacija za ljudska prava uvela kao obvezan predmet u škole kako se napadi na romsku djecu više ne bi događali – rekla je Suzana Đurđević iz Kluba mladeži Roma Međimurje.

Srđan Dvornik iz Udruge ZaMirNET istaknuo je kako se napadači na Rome osjećaju sigurno u Hrvatskoj te da postoji tolerantan odnos prema nasilju, a siguran je da postoji i poveznica s organiziranim kriminalom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije