OAZA Joyful Kitchen

Kako prehranom možemo utjecati na klimatske promjene, doznajte sutra na predavanju Prijatelja životinja

Foto: Prijatelji životinja
1/6
06.11.2023.
u 15:19

Predavanje koje će s početkom u 17.30 održati predstavnica udruge Dominica Firšt tek je jedno u nizu koja će se održati u sklopu projekta  „Food Wave – empowering urban youth for climate change”, koji su pokrenuli veganski restoran OAZA Joyful Kitchen i Grad Zagreb s ciljem educiranja mladih o važnosti svijesti o klimatskim promjenama i povezanosti odgovornog ponašanja i prehrane

Jeste li znali da meso, jaja i mliječni proizvodi potiču klimatsku krizu, a biljna prehrana, ona bogata voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama, pomaže u zaštiti planeta? Znanstveno su to dokazane činjenice o kojima će se, među ostalim, govoriti na sutrašnjem besplatnom predavanju „Usporedba različitih vrsta prehrane i njihovi utjecaji na klimu” koje će u dvorani restorana OAZA Joyful Kitchen u Radićevoj 9, održati predstavnica Prijatelja životinja Dominica Firšt. 

Predavanje koje počinje u 17.30 tek je jedno u nizu koja će se ondje održati u sklopu projekta „Food Wave – empowering urban youth for climate change”, koji su pokrenuli veganski restoran OAZA Joyful Kitchen i Grad Zagreb s ciljem educiranja mladih o važnosti svijesti o klimatskim promjenama i povezanosti odgovornog ponašanja i prehrane. 

VEZANI ČLANCI: 

Prelazak na biljnu prehranu također smanjuje ugljični otisak i ublažava klimatske promjene, a djeluje i na poboljšanje ljudskoga zdravlja, a kako stoji u izvješću „Klimatske promjene 2022: Ublažavanje klimatskih promjena” UN-ovog Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.
 
Prema tzv. kalkulatoru klimatskih promjena, jedenje jednog burgera, odnosno 75 grama govedine jednom dnevno tijekom godine dana, pridonosi emisiji stakleničkih plinova koja je jednaka vožnji automobilom 11 580 kilometara, što je ekvivalentno prelasku Sjedinjenih Američkih Država čak 2,5 puta. No, kada to usporedimo s jedenjem 150 grama graha, odnosno trećine prosječne limenke, emisija stakleničkih plinova koju prouzročimo jednaka je vožnji automobilom samo 150 kilometara. 

VEZANI ČLANCI: 

 – Nedvojbeno je da je uzgoj životinja uzrok rasipanja prirodnih resursa, uništavanja šuma, iskorištavanja tla, nestašice vode i gladi u svijetu te da na rješavanju toga gorućeg problema trebamo što prije početi raditi kako bismo spasili cijeli naš ekosustav, koji će u suprotnom ubrzo biti nepovratno uništen. Naša budućnost i nada u opstanak u okretanju je prema veganskoj proizvodnji hrane. Mladi sve više iskazuju interes za borbu protiv klimatskih promjena, a ključan poticaj je upravo edukacija – istaknula je Dominica Firšt, studentica i volonterka udruge Prijatelji životinja.

Komentara 1

ST
Stvarnost
15:54 06.11.2023.

Najbolje da nista nejedemo onda ce planeta sigurno opstati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije