dobra vijest

Knjižnice u Zagrebu više ne rade skraćeno, zaposlili 27 ljudi

Bibliobus služba Knjižnice grada Zagreba
Igor Soban/PIXSELL
12.09.2023.
u 07:03

Zbog nedostatka stručnog osoblja u svibnju su biblioteke na Ravnicama, Folki, u Kustošiji, Sloboštini, Voltinom... prešle na jednu smjenu, od 1. rujna opet se po štivo može cijeloga dana

Što će biti s knjižnicama koje su proljetos prešle na pola radnog vremena zbog nedostatka radne snage? Pitali su se to Zagrepčani koji su strahovali da će u njihovim kvartovskim bibliotekama nakon ljeta utihnuti svi besplatni programski sadržaji. Takva organizacija posla uspostavljena je zbog velikog broja zaposlenika koji su ostvarili uvjete za mirovinu pa usprkos preraspodjeli u nekim knjižnicama nije bilo moguće organizirati cjelodnevni rad, ustvrdili su proljetos u Knjižnicama grada Zagreba (KGZ).

Podsjetimo, riječ je bila o knjižnicama Augusta Cesarca na Ravnicama, Ivane Brlić-Mažuranić u Folnegovićevu naselju, Kustošija, Sloboština, Jelkovec, Voltino i Podsused te dječjim knjižnicama Marina Držića u Trnju i M2 na Medveščaku. Ali prije nekoliko dana javila nam se čitateljica koja pohodi knjižnicu u Voltinom, presretna što je od 1. rujna vraćeno dvosmjensko radno vrijeme.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Knjižnica je oduvijek imala niz projekata poput čitateljskog kluba i radionice učenja kineskog jezika i stvarno smo bili zahvalni na njihovu angažmanu. Znam da su u Gradu imali namjeru popuniti kapacitet u smislu stručnog kadra jer je dosta zaposlenika otišlo u mirovinu, ali nisam sigurna da su u svim kvartovima to i uspjeli ili je ostala još pokoja knjižnica sa skraćenim radnim vremenom – poručila je. Grad je, podsjetimo, još u travnju raspisao natječaj za tridesetak knjižničara, a čini se da je on urodio plodom jer sve su knjižnice od 1. rujna vraćene na dvosmjenski rad, potvrdili su nam na naš upit.

– Prema podacima koje smo dobili od KGZ-a, od svibnja do početka rujna, u skladu s novim suglasnostima koje je Grad dao za zapošljavanje, zaposleno je još 27 izvršitelja – odgovaraju u Gradu. 

reža knjižnica, dodaju, jedno je od velikih kulturnih i društvenih bogatstava Zagreba i sigurno će i dalje biti prioritet ove gradske uprave, kako u smislu ulaganja u ljude i zapošljavanja, tako i u smislu infrastrukture. Podsjećaju i na to da je jedan od strateških projekata gradnja Paromlina kao središnje gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra.

>>VIDEO: Što sve nudi ovogodišnji Burger festival?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije