Simpatična tradicija i u gradu u županiji

Lokoti ljubavi odsad 
i u perivoju Erdödy

 Direktorica turisticke zajednice Jastrebarskog, Ivana Herceg.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
1/5
14.05.2015.
u 11:04

Prvi lokot postavit će Jaskanac, pjevač Ivan Zak, a potom i ostali građani

Simpatičnoj tradiciji brojnih europskih gradova sutra će se pridružiti i Jastrebarsko, čiji će građani najljepši most u perivoju Erdödy, onaj Ljube Kraljević, ukrasiti neraskidivim simbolima ljubavi – lokotima.

Najljepši most

Prvi lokot stavit će poznati Jaskanac, pjevač Ivan Zak, i to u 11 sati, iako, kažu iz Turističke zajednice, već nekoliko sramežljivih čeličnih bravica ponosno visi s ograde mosta.

– Ideja za postavljanje lokota na most tako se i rodila. Već ima nekoliko lokota, koje su ljudi stavili spontano nakon što je most uređen, a većina ih se ipak boji to napraviti jer misli da nije dopušteno. Od petka će smjeti ovjekovječiti svoju ljubav – kazala je Ivana Herceg, direktorica TZ-a Jastrebarsko, te dodala kako, budući da je riječ o manjoj sredini, lokota sigurno neće biti previše. Sve prave ljubavi, dodala je, sigurno će se naći na "ljubavnom mostu".

Kako je rekla I. Herceg, most je nazvan po velikoj ljubavi posljednjeg grofa Erdödyja Stjepana i samo je nekoliko metara od dvorca, u perivoju u kojem su Ljuba i Stjepan provodili dane.

– Sam je perivoj prekrasan, mostovi vode do otočića na jezeru, a uskoro će se uređivati i šetnica oko samog dvorca – ispričala je Ivana Herceg, koja je objasnila kako običaj "zaključavanja dviju duša" potječe iz drevne Kine, gdje se lokoti mogu pronaći u hramovima na svetim planinama. Stanovnici Jaske, rekla je direktorica tamošnje Turističke zajednice, vjeruju da će upravo Most Ljube Kraljević u budućnosti ispričati neku novu priču te stvoriti novu, jaskansku, legendu.

A stvaranju nove ljubavne priče u perivoju pridružit će se i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, koji je obećao da će i sam, među prvima, zaključati lokot.

U Zagrebu i Rijeci

– Nadam se da će se što više ljubavi obilježiti na taj način – rekao je gradonačelnik.

U Hrvatskoj lokote ima Zagreb, u kojem građani simbole svoje ljubavi vješaju kod Muzeja suvremene umjetnosti te na Gornjem gradu na Trgu sv. Katarine, te Rijeka, na ogradi mosta na početku lukobrana. U svijetu je najpopularniji po lokotima ljubavi Pariz, u kojem su lokoti prošle godine čak i srušili Most umjetnosti. Pod težinom lokota popustila je ograda i građevina je jednostavno pala u Seinu, a u Parizu je tada čak pokrenuta inicijativa da se postavljanje lokota zabrani. Međutim, protiv nje bili su mnogi "uime ljubavi" te ona nije zaživjela.

Iz sigurnosnih razloga uklonjeni su i lokoti s mosta Ponte Vecchio u Firenci, gdje su se najprije i pojavili. U jednom je trenutku na mostu bilo više od pet tisuća lokota koji su uništavali metalne dijelove mosta.

>> Perivoj nam već izgleda kao da je iz bajke

Komentara 2

DU
Deleted user
23:04 25.05.2015.

Lijepo je u Jaski... imam rodbinu nedaleko tog dvorca, čujem da je obnovljen, ali nisam još bio tamo... navodno zimi imaju i klizalište, dosta aktivnosti za djecu.. svaka čast...

NO
novkovka
11:17 27.05.2015.

neka samo sve ljubavi potraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije