100% HRVATSKI PROIZVOD

Mama iz Zagreba s djecom osmislila genijalnu društvenu igru koja se sada ima priliku izaći na svjetsko tržište

Kolaž: Sanja Ljubičić - GIRI game
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/21
21.09.2021.
u 20:00

Igra je nedavno postala i dijelom Kickstarter kampanje. Riječ je o online stranici na kojoj zainteresirani unaprijed kupuju proizvod dok god se ne skupi iznos dovoljan na izlazak na tržište, a samo u prva dva dana kampanje GIRI Game je skupio gotovo polovicu od potrebnih 12.500 dolara.

Kada čujete da je netko izradio novu igru, na što prvo pomislite? Većina vjerojatno na videoigru koja se može preuzeti na nekoj popularnoj platformi, no ovoga puta riječ je o društvenoj igri. Takve su posljednjih godina prava rijetkost, a još su rjeđe društvene igre za djecu koje su osmislila – djeca. I po tome je posebna GIRI Game, koja se sada natječe u svjetskoj konkurenciji na Kickstarteru.

Pravila “brusili” stručnjaci

To je igra pripovijedanja s elementima mozgalice. Cilj je pomoću crteža čiji su autori djeca u tri minute ispripovijedati priču, a da se ne zbunite. Igrači izvlače kartice o likovima, predmetima, mjestu i vremenu radnje pa “slažu” priču, a drugi timovi, zezalice, upadaju im u riječ. A uz pomoć djece, ali i niza stručnjaka, izradila ju je mama iz Zagreba. Njezino je ime Sanja Ljubičić i po zanimanju je bankarica što, priznaje, nije baš srodno “novom poslu”. Ideja se pak, ističe, rodila iz želje da se zbliži s troje svoje djece.

Sanja Ljubičić nam pokazuje igraće karte koje su osmislila djeca, a u čijoj izradi je sudjelovao niz stručnjaka.
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Tražila sam najadekvatniji način da im prenesem poruke koje im želim reći i činilo mi se da su priče izvrstan most koji trebamo prijeći da se zbližimo. Pročitala sam im na tisuće bajki, a onda je naše srednje dijete, Vida, predložila da počnem izmišljati priče jer su mnoge već naučili napamet. Ona bi nešto nacrtala ili bi mi rekla o čemu da pričam, a ja bih morala smisliti bajku.

U međuvremenu je i najmlađe dijete počelo dobacivati pojmove koje je htjelo uvrstiti pa sam shvatila da se moram jako koncentrirati ne bih li uspjela ispričati priču, a njima je to bilo urnebesno zabavno – govori Sanja Ljubičić.

Tu je već vidjela obrise igre, a prijatelji i okolina su je potakli da učini i nešto više. Pravila su brusili stručnjaci iz područja psihologije i pedagogije, dječja književnica i sportska sutkinja, kako bi osigurali da je sagledana sa svih aspekata važnih za pozitivan razvoj djece i njihovih kognitivnih vještina.

Kolaž: Sanja Ljubičić - GIRI game
1/10

GIRI Game je potom i testiralo više od 300 djece iz 15 zemalja, a povratne informacije uključene su u konačnu verziju igre koja je usto stopostotni domaći proizvod, budući da je sve, od dizajna i tiska do torbe u koju ide kutija, izrađeno u Hrvatskoj. Cilj joj nije samo zabava nego i poticanje razvoja komunikacijskih vještina, mašte i emocionalne inteligencije, a pripovijedanjem priče sa zadanim elementima i suradnjom sa suigračima poboljšava koncentraciju i izražavanje misli. Otuda stiže i neobičan naziv.

– Giri na sanskrtu znači oblak, onaj koji izvire, a gira je jezik ili govor. Motiv oblaka predstavlja bezgranični svijet igre i mašte kroz koji se stvara priča – objašnjava Sanja Ljubičić.

U prva dva dana više od pola

Igra je nedavno postala i dijelom Kickstarter kampanje. Riječ je o online stranici na kojoj zainteresirani unaprijed kupuju proizvod dok god se ne skupi iznos dovoljan na izlazak na tržište. A samo u prva dva dana kampanje GIRI Game je skupio gotovo polovicu od potrebnih 12.500 dolara.

– Nadam se stoga da će igra nastaviti živjeti te da će mnoga djeca u njoj uživati – zaključuje Sanja Ljubičić.

>>> Pogledajte: Ljudi rođeni na ove datume, imaju veći vjerojatnost da će postati uspješni!

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:51 22.09.2021.

Učenje djece da drugima upadaju u riječ. Baš pristojno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije