Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU: JOSIP ATALIĆ

Jedan od vodećih građevinskih stručnjaka otkrio koji su gradovi u Hrvatskoj u najvećem riziku od jakih potresa

Ovako je izgledao Zagreb kad ga je prije točno četiri godine pogodio razorni potres
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
22.03.2024.
u 07:00

Josip Atalić, profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu, u rekordnom roku okupio je kolege iz struke i započeo preglede statike oštećenih kuća i zgrada nakon zagrebačkog potresa. Njegova se inicijativa ubrzo uobličila u Hrvatski centar za potresno inženjerstvo (HCPI), koji djeluje i danas kako bi se tijekom obnove, ali i buduće gradnje, spriječile slične katastrofe.

Prvo je bio šok, potres me, kao vjerojatno i većinu, zatekao u krevetu, znao sam da stanje nije dobro, pobrinuo se za ženu, djecu i obitelj pa krenuo, ja u Grad, kolega Uroš u MUP – tako se tog jutra 22. ožujka prije točno četiri godine prisjeća Josip Atalić, profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu koji je u rekordnom roku okupio kolege iz struke i započeo preglede statike oštećenih kuća i zgrada. Njegova se inicijativa ubrzo uobličila u Hrvatski centar za potresno inženjerstvo (HCPI), koji djeluje i danas kako bi se tijekom obnove, ali i buduće gradnje, spriječile slične katastrofe. Jer iako potres ne možemo predvidjeti, ističe, na njega se trebamo pripremiti, a osim materijalne štete i ljudskih žrtava, može prouzročiti i državne krize.

Stalna ulaganja i održavanje

– Prije potresa radili smo analize seizmičkog rizika, ustvari scenarij Zagreba. Tada smo shvatili da se ministarstva ili gradske uprave većinom nalaze u starim zgradama. Svi papiri, sve odluke gdje bi moglo u jednom trenutku ostati zatrpano, to je nešto o čemu moramo promišljati u budućnosti – govori Atalić.

Četiri godine poslije, Zagreb je sve više veliko gradilište. A na pitanje da procijeni koliko će obnova trajati, odgovara da bi trebala trajati vječno. – Jednom davno, baš vezano uz donjogradska zdanja, izjavio sam da obnova takvih zgrada, odnosno obnova zgrada u cjelini, u Zagrebu i Hrvatskoj mora trajati vječno, u smislu da smo jedino uz neprekidna ulaganja i održavanja sigurni od potresa – pojašnjava profesor i dodaje kako se obnova metropole pokazala zahtjevnom zbog brojnih “iznenađenja” na gradilištu poput nepredviđenih instalacija i nepotpunih nacrta. Dugotrajno investiranje je ključ, a kao jednu od pozitivnih posljedica potresa ističe svijest o ulaganju i održavanju i kod građana i u državnim tijelima.

– Ovakve investicije su se izbjegavale jer su političarima skupe, a ne vide se odmah, većinom se dosad samo gasio požar. Razumijem da im je to teško balansirati, ali trebao bi se osigurati kontinuitet i proučavanja rizika od potresa i ulaganja i obnove. Zato smo osnovali Centar za potresno inženjerstvo kao instituciju koja okuplja sve kapacitete i dionike u zemlji koji se time bave, da mogu biti stručna podrška svima – govori Atalić.

POVEZANI ČLANCI:

Jer je edukacija važna

Hrvatski stručnjaci stoga nastavljaju edukaciju u SAD-u, susjednoj Italiji, ali i dalekom Japanu, gdje su naučeni na potrese pa imaju i razvijen sustav. – Japanci su “svemirski brod”, to je nešto čemu mi moramo težiti. A kod njih smo primijetili da nakon potresa u pogođenom gradu urede muzej ili edukacijski centar, gdje onda dolaze djeca i generacije se tako obrazuju, što je važno – kaže Atalić. Ističe da i Zagrebu treba takav muzej, ali i da se već razgovora o realizaciji projekta.

22.03.2020., Zagreb - Ostecenja u Zagreba nakon potresa jacine 5.3. po Richteru. Velika steta u Djordjicevoj ulici. Photo: Emica Elvedji/PIXSELLrrrr
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Jedan od noviteta koji se razvija je i model blokovske obnove, koji bi uskoro trebao zaživjeti. – Ministarstvo priprema natječaje pa vjerujem da ćemo opet svi zajedno za stol. Ideja je da se umjesto svake zgrade pojedinačno radi sveobuhvatna obnova blokova koja će podrazumijevati i druge zahvate, ali prije svega će biti povoljnija, a dugoročno sigurnija. Jer što vam vrijedi ako ste obnovili svoju zgradu ili stan ako susjedna nije obnovljena pa je neki sljedeći potres nasloni na vašu i ošteti – objašnjava Josip Atalić. Napominje i kako se kontinuirano rade procjene potresnog rizika te da su na karti Hrvatske trenutačno crvena područja dubrovačke i zagrebačke regije.

POVEZANI VIDEO: Prošle su četiri godine. Zagreb je udarilo 5,5 po Richteru, grad je sličio na horor film

Komentara 5

ZZ
Zo-ZG
07:44 22.03.2024.

To su ljudi i poslovi o kojima treba pisati u novinama. Čestitke Večernjem što je prepoznao dobru temu.

DU
Deleted user
08:34 22.03.2024.

Četiri godine nije se napravilo gotovo ništa. Jednog dana će biti 6,5 do 7,0 po Richteru, a onda će se vidjeti da ta naša obnova nije služila ničemu, već samo zaradi pojedinaca. Sve su nam bolnice stare , trule iz davnih vremena i teško prometno dostupne. U slučaju desetina tisuća mrtvih i ozlijeđenih usred zime, sa teško oštećenim mostovima , bolnicama, cestama, pokazat će se naša totalna nesposobnost i uspostavljanje Zagreba od strane države. Od svih genijalno organiziranih službi, nama su trudnice iz Petrove izvlačili BBB....

Avatar utunelu
utunelu
08:09 22.03.2024.

Rijeka Zagreb Dubrovnik Sisak..regija b.luka Crna Gora..potres nije nikad bio u N.sadu recimo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije