grad pred blokadom

Ministarstvu financija Bandić za 15 dana mora vratiti 337 mil. kn

'20.06.2012., Zagreb - Danas je kod Uspinjace, gradonacelnik Milan Bandic odrzao konferenciju za novinare o nefunkcionalnosti Uspinjace. Photo: Anto Magzan/PIXSEL'
Anto Magzan/PIXSELL
27.09.2012.
u 20:40

Postoje zaštitni mehanizmi, neće doći do zastoja financija u gradu, rekao je Slavko Kojić i najavio sudski epilog toga spora

Ministarstvo financija dalo je rok od 15 dana gradonačelniku Milanu Bandiću da u državni proračun grad Zagreb uplati 337 milijuna kuna ili će doći do blokade metropole jer će država sjesti na gradski račun. Taj novac, po mišljenju ministra Slavka Linića, Grad mora vratiti u državni proračun jer je, po njima, riječ o više novca koji je Grad zadržao za sebe, a trebao je uplatiti u fond u koji svi gradovi uplaćuju za uzajamnu pomoć. Taj novac raspodjeljuje se inače gradovima kako bi neovisno o svom proračunu imali zajamčen novac za osnovne društvene potrebe kao što je zdravstvo, školstvo, hitne službe i slično.

– Postoje zaštitni mehanizmi i neće doći do zastoja financija u gradu. Ova prepirka traje već pet godina i dobro je da je konačno doneseno nekakvo rješenje – kazao je Slavko Kojić, pročelnik Ureda za financije. Dodao je i kako je odluka Ministarstva protuzakonita pa najavljuje i sudski epilog. Na strani Ministarstva je i SDP-ova većina u Gradskoj skupštini koja je tražila da se upravo tih 337 milijuna kuna stavi u aktualnu izmjenu proračuna, a budući da gradonačelnik to nije želio učiniti sve dok sud ne donese odluku, Skupština je odbila donijeti i novi proračun. Novu odluku o proračunu najavili su za mjesec dana očekujući do tada usuglašavanje svojih i gradonačelnikovih stavova o financijama.

Na Skupštini se raspravljalo i o Zagrebačkom holdingu, čiji je direktor Ivo Čović obrazlagao prošlogodišnje i ovogodišnje poslovanje. Nove promjene i u Holdingu iznenadnim prijedlogom uveli su SDP-ovci smijenivši njegovu sadašnju Skupštinu. Tako je umjesto 11 zastupnika iz oporbe i vladajuće stranke vlast dobilo trojstvo. Sve važne odluke Holdinga ubuduće će donositi Mihaela Grubišić Šebas s Ekonomskog instituta u Zagrebu, Đurđica Jurić, dekanica Visoke škole za financijski menadžment , i Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. SDP-ovci odluku pravdaju sadašnjim nemogućim usuglašavanjem različitih stranačkih mišljenja jer se svaka odluka mora donijeti jednoglasno.

>> Bandić: Strah me za novac građana koji troši Holding!

Komentara 8

OB
-obrisani-
21:55 27.09.2012.

Ovaj pokradeni novac Bandić neće vratiti. Nitko mu u Hrvatskoj ništa nemože.

VI
Vito
08:19 28.09.2012.

Ministarstvu financija Bandić za 15 dana mora vratiti 337 mil. kn Pisano je 27. rujna 2012.g. Znači li to da je dospječe naplate 11. listopada 2012.g.?

OB
-obrisani-
21:08 27.09.2012.

ja ne vidim nikog od dosadašnjih aktera u cijeloj HR politici koji nemaju želju za spaljivanjem ili krađom novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije