Štrajk u Kamenskom

Ministri nose naša odijela, a mi na ulici prosimo plaće

kamensko, povorka (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/15
29.09.2010.
u 10:55

"Dok hrvatski ministri od Kamenskog odijela nose, radnici Kamenskog po ulici plaće prose".

Kamensko je dobilo predstečajnog upravitelja – to je Zdravko Mitak. Dogodilo se to nakon jednotjednog štrajka glađu dvadesetak radnica nekad uspješne tvornice tekstila, koje posljednjih pet mjeseci nisu dobile ni kune. Njihove predstavnice sastale su se s Mitakom u njegovu uredu u centru grada. Neslužbeno doznajemo da je odbio dati im ikakva obećanja budući da mu je novi zadatak povjeren samo nekoliko sati prije, pa još nije dovoljno upoznat s problematikom tvrtke. Za danas ujutro najavio je svoj dolazak u tvornicu blizu Trga Francuske Republike gdje bi trebao početi pregledavati dokumentaciju i vidjeti postoje li uvjeti za stečaj.

Očajne zbog situacije


Ročište na Trgovačkom sudu sazvano je za 12. listopada, a navodno bi se već tada mogao donijeti zaključak o pokretanju stečaja.

Podsjetimo, njega su zatražile same radnice u kolovozu ove godine, dok je uprava tvornice na čelu s Antunom Crlenjakom od prosinca, otkada su im blokirani računi, čekala bolje dane, odnosno na sudu to izbjegavala učiniti. Ukupni je dug radnicama za neisplaćene doprinose i plaće, tvrde one, oko deset milijuna kuna.

A dok su predstavnice radne snage Kamenskog sastančile, četiristotinjak njihovih kolegica krenulo je u prosvjednu povorku od Reljkovićeve ulice, sjedišta tvornice, do Trga bana Jelačića i natrag. Sa zviždaljkama i transparentima – na jednom je pisalo: “Dok hrvatski ministri od Kamenskog odijela nose, radnici Kamenskog po ulici plaće prose!” – upozoravale su javnost na očajnu situaciju u kojoj su se našle.

Podrška studenata

Nemaju za kruh, djeca im gladuju, a većina ih na istoj adresi radi po dva, tri desetljeća. Sve dok se ne proglasi stečaj ili ne dobiju tri zaostale plaće, svaki dan nakon 14 sati “odradit” će jednaku prosvjednu rutu. Prije toga dolazit će na posao i nastaviti legalno štrajkati. Zagrepčani su ih šutke podržavali, a među sobom komentirali: Ovo je strašno, sramota da majke moraju štrajkati glađu. A radnice pozivaju i ostale nezadovoljnike u Hrvatskoj da im se pridruže na idućim povorkama. Zasad, na njihovu su stranu stali studenti, koji su u povorci nosili transparent podrške.

Mnoge su radnice na odjeći nosile improvizirane broševe sa škarama, kako kažu, simbolom za obračunavanje s korupcijom, koju tako često spominje premijerka Jadranka Kosor. Druge su pak nosile znak maka, i to u čast njihovu najdražem, umirovljenom direktoru Željku Maku za čije je vladavine u Kamenskom, tvrde, bilo najljepše. Svaki bi tjedan obišao cijeli pogon i porazgovarao s djelatnicima. Sadašnji direktor Crlenjak nije ušao u pogon, tvrde one, zadnje dvije godine.

Komentara 33

OB
-obrisani-
11:15 29.09.2010.

U neo-liberalizmu država nema šta da se meša - treba sve prepustiti NJIMA - KUTLAMA - oni to ZNAJU najbolje.

MM
Mladen Miletić
11:53 29.09.2010.

Dvadesetak radnica Kamenskog od početka prošlog tjedna štrajkalo je glađu tražeći isplatu pet zaostalih plaća... Zaostale plače 5 mjeseci uvjek te ružne i tužne vjesti iz Zanzibara ili još neke zaostalije afričke zemlje gdje mjesecima nepada kiša ! Dobro jee da se je ginulo u ratuu, sada iomamo svoju državu slobodu demokraciju, više novac neide u BEOGRAD, da se njime Srbe deblja i Albance i Muslimane uzdržava. Naša bogata prebogata domovina 1300 otoka 6000 km granice najljepšega mora ... Šta mi imamo sa tim zostali gteškim primitivizmom izgladnjivanja radnica i njihove nejake djece ???? To nisu ni Srbi nad Hrvatima prakticirali...

JS
ja sam gladan
22:18 29.09.2010.

Bilo bi jako dobro kad bi ministri nosili odijela Kamensko. Samo, za sada, dobra su im samo \"dizajnerska\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije