Miris čokolade koji se širi iz malene manufakture u Ulici Ivane Brlić-Mažuranić privuče na Malešnicu i kupce s drugog kraja grada.
No, vlasnica čokoladarnice “Bagolo” Jelena Đuranec-Pribetić, jednako kao i Juliette Binoche u filmu “Čokolada”, najprije je očarala stanovnike svog kvarta. I to najvećim dijelom pralinama raznih okusa. Praline od badema, lješnjaka, naranče, pistacija, limuna, maline ili karamele uvijek dobro prolaze, no mnogi će rado kušati i neobičnije okuse, poput onih od ljubičice ili ruže. No, tu su i čokoladne figurice, lizalice, čokolade raznih oblika...
Svi koji svrate u njezinu radnju vjerojatno ne znaju da je za ručno rađene čokolade zaslužna komercijalistica koja je odlučila napustiti posao u tvrtki u kojoj je radila 13 godina te hobi pretvoriti u posao.
– Prvo sam prošla internetski tečaj, a potom sam provela mjesec dana u Italiji u jednoj tvornici čokolade. I dalje učim, odlazim na tečajeve – kaže Jelena Đuranec-Pribetić, dodajući kako je trebalo dvije godine da prva čokolada, koju je izradila u svojoj kuhinji, dođe u vitrinu u malenoj prodavaonici. A trebalo je i isprobati sve okuse koje je smislila, zbog čega su najviše “ispaštali” članovi njezine obitelji i prijatelji.
– Izrada čokolada najviše veseli moju obitelj. Ja je, pak, sve manje jedem. Nauživala sam je se – kaže Jelena Đuranec-Pribetić.
Nekad iz radionice iziđe i do tisuću pralina dnevno, obično uoči Božića. Kombinacije okusa uvijek iznova obogaćuje, pa tako za ljeto priprema tropske. Izrađuje i personalizirane bombonijere s porukom. Sve je počelo kao ideja za poklon, kad je jedan mladić iz Dubrave darovao djevojci čokoladnu bombonijeru.
– Na bombonijeri smo ispisali izreku Gabriela Garcíe Márqueza, a otad ih radimo za razne prigode, bilo da je to početak škole, Majčin dan, Uskrs... – kaže Jelena Đuranec-Pribetić.
Bravo za Jelenu!!