Nakon što se već dvije godine nagađa o dolasku američkog lanca brze prehrane, Burger Kinga, na hrvatsko tržište, prvi restoran tvrtke koja je najveća konkurencija McDonald'su, otvoren je prije točno pet dana, u tajnosti. I to na odmorištu Draganić-jug uz autocestu A1 u smjeru Zagreba.
I dok se još lani kalkuliralo kako će franšizu za naše tržište dobiti tvrtka Sportina koja je Burger King otvorila u Sloveniji, dozvolu za prvi otvoreni lanac restorana, čiji je zaštitni znak sendvič Whopper burger u Hrvatskoj je pripala tvrtki Marche restorani.
– Jedino što možemo reći jest da smo počeli raditi – tek su kratko komentirali iz Marchea potvrdivši kako i u drugim zemljama u svijetu Marche ima uspješnu suradnju s lancem Burger King, no kako je pravilo da o broju zaposlenika, uvjetima franšize i načinu rada ne govore niti otkrivaju detalje.
Nema odgovora ni zašto je prvi restoran koji je dolaskom na tržište, uz lanac KFC, stvorio ozračje jače tržišne konkurencije, otvoren baš na autocesti, kao što i ne otkrivaju koji su to gradovi i lokacije na kojima će se otvarati novi restorani.
Kako doznajemo, u Hrvatskoj su poslovanje započeli "u tišini" kako bi u mjesec dana stali na noge. A tek nakon toga uslijedit će službeno i svečano otvaranje restorana.
– Restoran ima sve dozvole i posluje normalno, ali za mjesec dana, ako ne bude nikakvih promjena, organizirat će se i svečano otvorenje i tada javnosti prezentirati ovaj brend – poručili su iz tvrtke Marche.
Koji su bili uvjeti franšize za naše tržište, još je tajna, dok za američko tržište vlasnik franšize mora uložiti i do 2,7 milijuna dolara, a na njemačkom tržištu oni koji žele Burger King moraju imati kapital od 500 tisuća eura.
Vjest bi bila kad bi neki hrvatski lanac za cevape otvorio u USA