Spajanje Voltina i Španskog

Na trasi produžetka Baštijanove ulice od 400 metara treba srušiti 20 kuća

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
25.10.2017.
u 20:08

Već se pola stoljeća najavljuje spajanje Baštijanove i Zagrebačke, ali uvijek projekt ostane mrtvo slovo na papiru zbog skupog otkupa kuća

Miroslav Habijanović u Netretićkoj 20 u Rudešu živi od rođenja. Kuća tog starosjedioca smještena je na sredini budućeg produžetka Baštijanove. O toj još nesagrađenoj prometnici sluša odmalena.

I već je nebrojeno puta bio na pregovorima s Gradom o velikom projektu kojim bi se trebalo spojiti Voltino naselje s naseljem Špansko. Nije on jedini koga su zvali kako bi iznio svoje mišljenje o rušenju kuće. Na dijelu trase buduće prometnice u Sošičkoj i Netretićkoj ulici, na Rudeškom putu i Rudeškom odvojku, Rudeškoj cesti i na II., IV. ili V. rudeškom ogranku treba srušiti dvadesetak kuća. No Miroslav Habijanović jedini se ne slaže s projektom produljenja Baštijanove.

Samo neka se već odluče

- Iz kuće moje supruge Marice i mene se ne dam. Ostat ćemo do kraja, kao i ona kuća zbog koje su morali mijenjati projekt proširenja Branimirove - kaže Miroslav Habijanović. Sada su ponovno pozvani, zajedno s ostalim vlasnicima, da danas u Uredu za izgradnju grada opet daju svoje mišljenje kako bi se ishodila lokacijska dozvola. Javni je poziv polijepljen po rasvjetnim stupovima, a nakon što se dobije lokacijska dozvola, slijedi parcelacija, a potom se ide na procjenu vrijednosti nekretnina.

- Sada bi se trebala izdavati lokacijska za prvu etapu, od Golikove do Rudeške. Na drugoj etapi - od Rudeške do Zagrebačke ceste - već su napravljene procjene nekih nekretnina - kažu u Gradu Zagrebu. Neće to biti prva izdana lokacijska dozvola, ističe zastupnik u Skupštini Tomislav Stojak, ujedno i stanovnik Rudeša. Bilo ih je nekoliko, dodaje, no svaki put je istekla jer u propisanim rokovima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Dok čekaju rješenje svog slučaja, stanovnicima čije su kuće planirane za rušenje zabranjena je bilo kakva dogradnja. Iako su neki koji ondje žive intervenirali na vanjskom dijelu svojih kuća te kasnije podnijeli zahtjev za legalizaciju, svi su dobili odbijenice.

- Daleko od toga da bismo se htjeli seliti. Volimo ovaj kvart, a i sve nam je nadohvat ruke. Autobusom smo iz Voltina na Mažuranićevu trgu za 15 minuta, Jarun je blizu, okretište tramvaja...

No ako su odlučili da se ide u projekt, dat ćemo svoj pristanak, kao i dosad - kažu supružnici Jela i Josip Perišić koji žive u susjednoj Sošičkoj ulici.

Svaki put kad ih pozovu na uvid idejnog projekta, kažu Perišići, koridor se pomakne.

- Nekad u njega uđe jedna kuća, nekad druga, no naša je uvijek zahvaćena - ističu. U nezavidnoj je situaciji, nasred budućeg koridora, i obitelj Luzar, kojoj je bitno samo da napokon bude odlučeno ide li se ili ne ide u realizaciju.

1/30

To neće doživjeti ni moja djeca

- Ovako s nekretninom ne možete ništa. Kuća je građena prije 1968. godine pa je automatski legalna, ali mi je ne možemo prodati ni da hoćemo - pričaju majka Renata i sin Darijan Luzar. Drugi stanovnici, koji žive u ulicama koje bi trebala sjeći buduća Baštijanova, a njihov dom nije u planu za rušenje, skeptični su da će se ovaj put nešto riješiti. - O tome govore već 50 godina, ali to neće doživjeti ni moja djeca - zaključio je jedan umirovljenik.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:17 26.10.2017.

Svakodnevne su kolone po Golikovoj od križanja s Tomislavovom i prema Zgerbačkoj, kao i niz Golikovu prema jugu . Autobus i vozila često se pomiču cca 0,50 m u tri munute. Katastrofa. Dakle, očito je potrebno povezati Baštijanovu i Zagrebačku.. Zna se kolike su cijene nekretnina (barem Porezna tvrdi da zna), pa ljudima treba dati toliko da si mogu približno istu ili sličnu kuću kupiti ili sagraditi na približno sličnoj lokaciji. Pa Grad ima i gotovih stanova, a kuće se prodaju naveliku i u slobodnoj prodaji i u ovršnim postupcima. Neka Grad kupi kuće nakon dogovora i potpisivanja s vlasnicima tih kuća na koridoru. Ali...dajte više to napravite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije