PROJEKT VRIJEDAN 4,5 MILIJUNA EURA

Nastavlja se obnova Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje: Povratak umjetnika očekuje se krajem 2025.

Foto: A.M. / Citadela Invicta
1/11
14.09.2024.
u 11:00

Obnovljeni Dvorac umjetnika, koji je u suvlasništvu HDLU-a i ULUPUH-a, planira sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture...

Dvorac umjetnika Oršić-Jakovlje dočekao je drugu fazu svoje obnove. Mjesto je to koje od 1973. okuplja neke od najistaknutijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene. Tijekom posljednjih pedeset godina bio je platforma za razvoj suvremenih ideja i umjetnosti, a od 2023. je u obnovi.

Naime, Dvorac je kroz stoljeća korištenja dotrajao, a dodatno je teško oštećen u potresima 2020. godine. Nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu. U prvoj fazi Dvorcu umjetnika Oršić-Jakovlje konstruktivnom obnovom ojačana su krila, temelji i struktura. Tako su stvoreni preduvjeti za cjelovitu obnovu koja je započela krajem kolovoza 2024. 

VEZANI ČLANCI: 

Radovi vrijedni više od 4,5 milijuna eura, koje, uz stručni nadzor državnih konzervatora, izvodi Valakon d.o.o., podrazumijevaju ugradnju instalacija s ciljem postizanja energetske učinkovitosti, unutarnje uređenje zidova, gdje će konzervatori nastojati sačuvati što više izvornih, novo otkrivenih, zidnih oslika, te vanjsko uređenje fasade s karakterističnim detaljima. Završetak cjelovite obnove očekuje se krajem 2025., nakon čega slijedi posljednja, treća, faza obnove koja znači opremanje objekta te konačni povratak umjetnika u Dvorac.

Obnovljeni Dvorac umjetnika, koji je u suvlasništvu HDLU-a i ULUPUH-a, planira sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

VEZANI ČLANCI: 

Prepoznat kao mjesto iznimnih umjetničkih sadržaja i događanja, a oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu, obnovu Dvorca umjetnika Oršić-Jakovlje financira iz europskih sredstava Fonda solidarnosti, programa NextGenerationEU u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te sredstava državnog proračuna RH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije