DAN PJEŠAČENJA

Nekoliko tisuća Zagrepčana na Sljemenu

07.10.2002.
u 00:00

* Najviše su Zagrebačkom gorom šetali mladi jer je Savez učeničkih sportskih klubova Zagreb i ove godine organizirao uspon za učenike osnovnih i srednjih škola

Obilježavanje Svjetskog dana pješačenja, produljeni vikend, branje kestena ili predah od naporna tjedna razlozi su koji su nekoliko tisuća Zagrepčana jučer doveli na Medvednicu. Ipak, najviše su Zagrebačkom gorom šetali mladi i to u kolonama. Naime, Savez učeničkih sportskih klubova Zagreb i ove je godine, a jedanaesti put dosad, u povodu Svjetskog dana pješačenja organizirao uspon na Sljeme za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. U usponu je sudjelovalo 107 ekipa učenika, a cilj je, prema riječima tajnika Saveza Zvonimira Halameka, bio potaknuti školarce na pješačenje i boravak u prirodi kao zdravu životnu naviku koju treba zadržati.

Učenici su krenuli u 9 sati od tunela i preko Adolfovca i Runolista uspinjali se do Puntijarke, gdje su im organizatori priredili glazbeni i zabavni program s kvizovima i nagradnim igrama. Utoliti glad moglo se i poznatim Puntijarkinim grahom za samo 13 kuna. Domišljato su pritom zadovoljeni i ekološki standardi - sve otpatke koje su školarci napravili pred kraj su programa mogli i počistiti natječući se tko će ih prije skupiti. Najbrži su pak bili nagrađeni majicama, loptama i sličnim. Na ruku je išlo i vrijeme - iako je bilo namrgođeno i bez sunca, kiša ipak nije pala.

- Trebalo nam je sat i pol pješice do Puntijarke i nadisale smo se svježeg zraka. Štimungje dobar, ali ne da nam se sudjelovati u igrama. Nazad ćemo ipak žičarom jer smo već umorne - u vrevi ispred Puntijarke rekle su nam Ivona Kosalec i Magdalena Viduković, učenice trećeg razreda Turističke škole.

Pune vreće kestena bile su ulov četveročlane obitelji Hranjec, tate Ivana, mame Mirte, desetogodišnjeg Tomislava i godinu dana starijeg Marka, a kestene su skupili od tunela do sljemenskog vidikovca. Nisu znali da je Svjetski dan pješačenja, ali su u šali dodali kako je njima dan pješačenja svake nedjelje jer se redovito uspinju na Medvednicu. Ipak, za građane koji s njima nisu dijelili takav zdrav entuzijazam jučer su, osim uobičajenih načina prijevoza, s Mihaljevca na Sljeme vozile i tri izvanredne ZET-ove autobusne linije.

I. Kovač

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije