U KOLOVOZU

Novi naslovi, klasici, premijere... Ljetna pozornica Tuškanac donosi zanimljive filmove, donosimo detalje

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac
1/9
01.08.2024.
u 14:56

'Film u šumi' kolovoški je program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će tijekom sljedećih šest tjedana na Ljetnoj pozornici Tuškanac predstaviti niz intrigantnih ostvarenja koja su obilježila filmsku sezonu

Kolovoz na Ljetnoj pozornici Tuškanac donosi projekcije novih filmova, podsjetnik na klasike koje smo voljeli gledati te podsjetnik na filmove koji su obilježili godinu, među kojima izdvajamo "Ljubav i krvoproliće" Rose Glass, "Himeru" Alice Rorwacher i pretpremijeru senzacije iz Cannesa "Supstancu" Coralie Fargeat s Demi Moore 

"Film u šumi" kolovoški je program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će tijekom sljedećih šest tjedana na Ljetnoj pozornici Tuškanac predstaviti niz intrigantnih ostvarenja koja su obilježila filmsku sezonu. Izbor filmova uključuje aktualne i pretpremijerne naslove, uspješnice koje smo vidjeli u početkom godine i klasike zbog kojih smo zavoljeli sedmu umjetnost. Mnogi filmovi tu su da zabave publiku, neki da potaknu na razmišljanje, a povremeno i izvedu iz zone komfora. 

Među premijernim naslovima izdvajaju se dva hita s ovogodišnjeg Filmskog festivala Sundance. "Ljubav i krvoproliće" je seksi neo film noir redateljice Rose Glass o zabranjenoj romansi smještenoj u svijet bodybuildinga, u kojem su glavne uloge odigrale Kristen Stewart i Anna Baryshnikov. "Veni vid vici" crna je komedija Julije Niemann i Daniela Hoesla, čiji je satirični humor uperen protiv privilegiranih moćnika, a koja od svoje premijere na Sundanceu ne prestaje izazivati kontroverze. 

VEZANI ČLANCI:

"Uvijek postoji sutra" redateljice i glumice Paole Cortellesi britka je i razorna analiza patrijarhata u Rimu 1940-ih, a koja je zbog intrigantne teme i gorko-slatkog humora u talijanskim kinima pobijedila čak i američke blockbustere. "Joan Baez: Ja sam glasna" također donosi priču o karizmatičnoj ženi – glazbenici iz naslova, koja je tijekom 60 godina svojim angažiranim stihovima promijenila glazbeni i kulturni krajolik Amerike. 

Ljubitelji visokobudžetnih hollywoodskih hitova mogu uživati u "Twister 2", nastavku pustolovnog filma katastrofe o lovcima na uragane s karizmatičnim Glenom Powellom u naslovnoj ulozi te "Povedi me na Mjesec", screwball komediji s Channingom Tatumom i Scarlett Johansson o romansi koja se odvija na pozadini svemirske utrke šezdesetih. S druge strane, svi koji su propustili Oscarom i Zlatnom palmom nagrađenu sudsku dramu "Anatomija pada" Justine Triet te seksi sportsku romansu "Izazivači" Luce Guadagnina sa Zendayom, Joshom O'Connorom i Mikeom Faistom moći će nadoknaditi propušteno u tjednima koji slijede. 

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac premijerno ćemo gledati i premijere regionalnih filmova. Jedan od njih je "Živi i zdravi", komedija crnogorskog redatelja Ivana Marinovića, o djevojci koja večer uoči vjenčanja odluči da se ne želi udati. Riječ je o zabavnoj kombinaciji (anti)romantične komedije i kritike konzervativnih društvenih običaja, koja zabavlja nizom eksplozivno duhovitih situacija te uigranim glumačkim nastupima čitavog tima, među kojima se posebno ističu Tihana Lazović Trifunović, Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Bogdan. 

Tu je i "Sunce mamino" Koste Đorđevića, komedija o odrastanju smještena na užareni beton beogradskih predgrađa, a prati snalažljivog mladića koji će pokušati napraviti sve ne bi li osvojio djevojku u koju je zaljubljen. Glavne uloge odlično su odigrali Pavle Čemerikić i Branka Katić, a aromatičan ljetni soundtrack potpisuju Filip Mitović i Nipplepeople

Uz nove naslove, tu su i pretpremijerne projekcije filmova koji su obilježili Filmski festival u Cannesu. Na rasporedu je "Himera", remek-djelo talijanske redateljice Alice Rorwacher – moderna priča o suvremenom Orfeju, kroz koju gledatelje uvodi u osebujan svijet pljačkaša etrušćanskih grobnica u Toskani, a pritom funkcionira i kao osebujna meditacija o prolaznosti, klasnim odnosima i ljubavi. Na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu Himera je osvojila Nagradu Kino mreže. 

Pretpremijerno će biti prikazana i "Supstanca", jedna od senzacija ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Priča o glumici koja za svoj 50. rođendan počne konzumirati lijek koji će osloboditi njezinu "mlađu, bolju i savršeniju verziju" nadahnuto je režirana, zabavna i groteskna satira na suvremeni Hollywood, posebice način na koji se u njemu tretiraju žene. Kritika je hvalila hrabar, autoironični nastup Demi Moore u povratničkoj ulozi, kao i zaigranu režiju Coralie Fargeat, koja se ne boji odvesti gledatelja daleko izvan zone komfora. "Supstanca" je bila i jedan od favorita za Zlatnu palmu, a naposljetku je nagrađena za najbolji scenarij. 

Foto: Ljetna pozornica Tuškanac

Svaki četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac na rasporedu je Kinoteka u šumi, program filmskih klasika zbog kojih smo i zavoljeli sedmu umjetnost. Sezonu otvara "Tko se boji Virginije Woolf?", urnebesna crna komedija Mikea Nicholsa s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama, o posvađanom profesorskom paru koji tijekom jednog afterpartyja uvlači svoje mlađe kolege u vlastite psihološke intrige. 

Tjedan kasnije na rasporedu je "U zenitu sunca", suncem okupani triler Renéa Clémenta i prva adaptacija romana Talentirani gospodin Ripley Patricije Highsmith. Priča o talentiranom krivotvoritelju i dijaboličnom psihopatu jedan je od najboljih napetica šezdesetih, a Clémentova adaptacija maksimalno iskorištava mediteranski ambijent priče te karizmu mladog Alaina Delona, kojem je uloga Toma Ripleya donijela svjetsku slavu. 

Sredinom mjeseca na rasporedu je "Ne okreći se", nadnaravna psihološka drama o bračnome paru koji dolazi u doticaj s duhom svoje tragično preminule kćeri. Riječ je o fascinantnoj studiji intime bračnog para suočenog s traumom gubitka u režiji Nicolasa Roega, koja je svojim inovativnim režijskim i montažnim rješenjima, upotrebom boje i uopće prikazom intimnosti u braku ostavio veliki utjecaj na čitav niz redatelja, u rasponu od Stevena Spielberga i Davida Cronenberga do Arija Astera i Martina McDonagha. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazujemo restauriranu inačicu filma, u sjećanje na posljednjeg aristokrata britanske kinematografije – Donalda Sutherlanda, koji nas je napustio u lipnju ove godine.  

Blagajna se otvara sat i pol prije prve projekcije. Preporučuje se doći barem pola sata ranije, kako bi se izbjegle gužve. Ulaznice po cijeni od 5 eura je moguće kupiti i online, a projekcije počinju u 21 sat. Program možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Ljetne pozornice Tuškanac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije