Ručna izrada

Novi retrobicikli – za jedan model dijelovi iz čak 15 tvornica

bicikl
Luka Stanzl/PIXSELL
21.09.2012.
u 11:00

– Nakon godinu dana razmišljanja počeli smo proizvodnju hrvatskog brenda inspiriranog dizajnom prošlog stoljeća – kaže Anja Juretić, jedna od vlasnica trgovine

Putujući po Europi, zapeli su nam za oko starinski gradski bicikli koje nakon povratka u Hrvatsku nigdje nismo mogli naći... Kako je Mislav već bio u biznisu bicikala, trebalo je samo skupiti što više ideja, želja, stvari koje bismo popravili na svojim tadašnjim biciklima... Tako smo nakon godinu dana razmišljanja krenuli u proizvodnju našeg, hrvatskog brenda inspirirani nekima od najljepših bicikala iz sredine prošlog stoljeća – počela je priču Anja Juretić, koja je skupa s dečkom Mislavom Streicherom nedavno otvorila dućan u Ilici u blizini Britanskog trga.

Za žene i muškarce

Brend su, simbolično, nazvali Mondo (tal., svijet), a modele po svjetskim metropolama – London i Pariz namijenjeni su ženama, dok su New York i Dublin muški bicikli. Svaki se model može kupiti sa i bez brzina. Kako u Hrvatskoj ne mogu nabaviti dijelove, konstrukcijske nacrte šalju u Tajvan, odakle im dolaze dijelovi, koje slažu u Zagrebu. Za jedan bicikl potrebno je čak 15 tvornica jer je svaka specijalizirana za određeni dio, a da se dođe do konačnog proizvoda, treba proći oko četiri mjeseca.

– Htjeli smo napraviti bicikle koje bismo mi htjeli voziti, a cilj nam je bio spojiti jednostavne oblike, čiste linije i dugogodišnju tradiciju starih bicikala s novim tehnologijama i materijalima kako bi se dobio prekrasan retrodizajn uz suvremenu kvalitetu – kaže par. Cijena bicikla bez brzina je 2800 kuna, što je minimalno jer su mogli postaviti i puno višu cijenu. Bicikl s brzinama košta 3600 kuna. Također, bicikle i iznajmljuju, a najviše ih uzimaju turisti koji dođu u Zagreb. Minimalnih šest sati naplaćuju 70, jedan dan 100, a dva dana 170 kuna. Iako su otvorili u loše vrijeme, potkraj lipnja kada su svi koji su imali namjeru kupiti bicikl već to učinili, tijekom ljeta prodali su tridesetak komada.

Novi modeli za proljeće

– I više smo nego zadovoljni. No je li nam krenulo, znat ćemo tek sljedećeg ljeta kad zaokružimo sezonu – kaže Mislav, koji je zadužen za konstruiranje, dok Anja radi na završnim detaljima.

– Dosad smo konstruirali i jedan bicikl po narudžbi, a vlasnica je sama birala boju i grad. Sada ima jedini Mondo u gradu imena Berlin. A jedan je otišao u Düsseldorf. Mladi par se zaljubio u Mondo London čim ga je vidio – kaže Anja.

Anja i Mislav upravo rade na modelima za proljeće koji će nositi imena novih gradova, a projektirat će i manje modele za najmlađe bicikliste.

Ključne riječi

Komentara 2

DJ
dj5
12:46 21.09.2012.

Ovdje se radi o prodaji dizajna i jedino se tako može opravdati cijena i nešto zaraditi. Napravite još i nosač za iPhone na biciklima i uspjeh je zajamčen. :-)

VE
vekica
21:51 21.09.2012.

Čini mi se visoka cijena za naše uvjete. Svejedno želim da uspiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije