Blago knjižnice

NSK slavi 416. rođendan. Evo što su sve pripremili za svoje posjetitelje u prvoj polovici tjedna

Zagreb: U sklopu dana otvorenih vrata NSK organiziran obilazak dobro ?uvanih zbirki
Sanjin Strukic/PIXSELL
19.02.2023.
u 16:08

Za veliku obljetnicu Nacionalna i Sveučilišna knjižnica održava bogat, trodnevni program koji uključuje vođene ture i obilazk vrijedne građe

Nacionalna i Sveučilišna knjižnica u srijedu, 22. veljače, slavi Dan knjižnice, odnosno, svoj 416. rođendan, što je ujedno i datum kada je prije točno 540 godina svjetlo dana ugledala prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora i jedno od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje Knjižnica čuva.

Inače, NSK u Zagrebu je najveća i najstarija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na više od 44 tisuće četvronih metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama i približno 3,5 milijuna jedinica različite vrste građe.

Prijavite se na vođene ture 

S obzirom na veliku svečanost koju obilježava NSK, sutra i prekosutra održat će se Dani otvorenih vrata NSK. Za vrijeme trajanja manifestacije, posjetiteljima će biti omogućen obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati uz prethodnu najavu na e-adresu informacijski.centar@nsk.hr. To uključuje posjet posebnim zbirkama u kojima se čuva najvrjednije blago hrvatske kulture i baštine.

Posjeititelji će u obilasku moći vidjeti zbirku rukopisa i starih knjiga koje ih vodi na jedinstveno "sentimentalno putovanje" prostorom i vremenom, predstavljajući putopisna djela iz svojega fonda. U Zbirci će posjetitelje dočekati i izvorni primjerak Misala po zakonu rimskoga dvora. 

Zanimljiv izbor iz fonda glazbene građe priređuje Zbirka muzikalija i audiomaterijala gdje će se moći pogledati rukopisi poznatih hrvatskih skladatelja, među kojima i partitura prve hrvatske opere Ljubav i zloba. Uz razgled čitaonice Zbirke, posjetitelji će moći uživati i u slušanju glazbe u njezinim slušaonicama. 

'Pošteda' zaksnine

U Zbirci zemljovida i atlasa 20. i 21. veljače Zagrepčani mogu istražiti planove grada Zagreba nastale od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, a u Grafičkoj zbirci jednu od najvrjednijih i najcjelovitijih zbiraka crteža na svijetu austrijskoga dvorskog baroknog arhitekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, autora brojnih bečkih građevina. 

Djelatnici Odjela zaštite i pohrane uvest će posjetitelje u svijet restauracije i konzervacije i pokazati im kako štite i restauriraju knjige te drugu vrijednu građu. Radionice će se odvijati nakon stručnoga obilaska Knjižnice u terminima u 11, 13 i 15 sati.

Dan Knjižnice bit će obilježen 22. veljače svečanim program u 12 sati na kojem će biti predstavljena postignuća Knjižnice u prethodnoj godini i planovi za budućnost, a dodijelit će se i Nagrada i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata i Dana NSK, dakle od ponedjeljka do srijede, svojim korisnicima Knjižnica omogućuje i vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine. 


>> VIDEO: Oko devet tisuća maškara sudjelovalo na tradicionalnom Riječkom karnevalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije