NIKAD BOGATIJE IZDANJE

Obišli smo Advent u Zagrebu i sastavili listu cijena, ali i hitova koje vrijedi probati: 'Ovo je jako poskupilo'

storyeditor/2024-12-01/PXL_291124_124843474.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/54
01.01.2024.
u 07:30

Svi žele kušati "Dubai fritule", za koje treba izdvojiti 11,11 eura, a "Falco" popularni desert poslužuje i u veganskoj varijanti. Nudi se i slatka pizza, a na terasi Oleander pronaći ćete buncek sa zeljem u tortilji s potpisom chefice Ane Grgić Tomić

Zagreb je ponovno uronio u božićnu bajku, svjetleće dekoracije obasjale su njegove ulice, a mirisi blagdanskih delicija, među kojima su tradicionalno kobasice, fritule i kuhano vino, ali i brojne nove gastronomske kombinacije, mame posjetitelje na ugostiteljske kućice u čijoj će se ponudi u sklopu Adventa uživati sve do 7. siječnja.

Pod zajedničkim nazivnikom Legendarnog adventa, primjerice, trinaest ih se smjestilo i na Jelačić-placu. – Prvi put držimo kućicu na glavnome trgu, gdje je veća cirkulacija ljudi, a imamo i novitet u ponudi, popularnu mađarsku slasticu kurtoš. No i dalje su kobasice najprodavanije – govori nam vesela ekipa iz "Cugeraja". Klasični hot dog s hrenovkom kod njih ćete platiti četiri eura, verzija s dimljenom kobasicom, ljutim ricotta umakom i kruškama u vinu stoji 6,20, a kurtoš sa šećerom nudi se za 5,30 eura. Cijene su, dodaju, nešto više nego lani, no posjetitelji se ne žale.

– Zagreb mi je najdraži u ovo doba godine, sve je prekrasno okićeno, cijeli grad miriše po delicijama. I nema Adventa bez kuhanog vina i fritula, a na klizanje ide cijela obitelj, to nam je dugogodišnja tradicija i sigurno je nećemo preskočiti ni ove sezone. Cijene su dosta visoke, fritule su jako poskupile sjećam se kad smo fritule plaćali po 10 ili 15 kuna, a sada su pet eura, ali što možemo, valja se katkad malo i počastiti – kaže studentica Nora. Posebno je, napominje, oduševljava to što je na listu adventskih lokacija uvršten i Kvaternikov trg jer stanuje u blizini pa će tamošnji Jinglingz često posjećivati.

Omiljena gastrooaza je Fuliranje na Strossmayerovu trgu, gdje se, među ostalim može guštati u raznim varijantama kobasica spravljenih prema receptu Mate Jankovića, kojima se cijena kreće od 6,80 do 7,20 eura, ili pak burgerima s potpisom chefa Ivana Pažanina, koji stoje od osam do devet. Nude se ondje i zagorska juha, soparnik, rafioli, pa i već dobro poznata "Drukčija sarma", a novi su hit "Dubai fritule" s belgijskom tamnom i bijelom čokoladom, pastom od pistacija i kadaifom, za koje treba izdvojiti 11,11 eura. U kućici "Purple Monkey" počastiti se možete i specijalitetom "Wagyu Black Pepper Noodles", odnosno rezancima s odreskom od rijetkog japanskog crnog goveda, a porcija stoji 17 eura. "Pizza Social Club" pak poslužuje pet varijanti najpoznatije talijanske delicije, a među njima je i slatka verzija s kremom od mascarponea, Linoladom, crumbleom od pirova brašna, lješnjaka i meda te dodatkom sljezovih kolačića, čija je cijena osam eura.

Mnogi neće propustiti zaviriti ni na Oleander terasu hotela Esplanade, gdje se i ove godine smjestio Fooling around. Na jelovniku je, primjerice, buncek sa zeljem u tortilji s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, ekipa iz "Boogie Laba" nudi tri varijante lazanja, uključujući slatku verziju s jabukama, a u kućici JRE, gdje specijalitete spremaju četiri kulinarska majstora, može se kušati i svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa i umakom od poriluka. Žlomprt, odnosno ombolo s kiselim kupusom i čipsom od luka u pecivu, čija je cijena 7,50 eura, hit je kućice "Marčeta" na Europskom trgu, a ondje "Kod Perice" možete kušati i langošice. Rade se prema receptu prabake vlasnika Petra Marjakaja, slatke stoje šest eura, a slane s tunom ili namazom od čvaraka jedan više.

Dugi se redovi stvaraju i na Zrinjevcu, gdje se počastiti možete i "kotlovinom u šlafroku" iz kućice koju drži Janko Kezele. Inačice sa svinjetinom i piletinom stoje 6,80 eura, a vegevarijanta i ona s kobasicama 5,50. – Kiša koja je padala u razdoblju zagrijavanja malo nam je poremetila planove, ali sad smo spremni, "naoružali" smo se dobrom energijom i kvalitetnim namirnicama i jedva smo dočekali navalu posjetitelja – kaže pak Marijo Stojanović, koji vegetarijanske specijalitete sprema u kućici "Falco". Možete ih pronaći i na Jelačić-placu te Tomislavovu trgu, a nude medaljone s tostiranom focacciom po cijeni od 8,90 eura, koliko stoji i ljuta varijanta s nachosima, ali i veganske fritule, koje ćete platiti pet.

Ledeni park, koji ove godine slavi deseti rođendan, što se poklapa i s obilježavanjem 150. obljetnice klizanja u metropoli, također je nezaobilazna lokacija. Prijepodne se termin klizanja plaća 3,5 eura, a nakon 16 sati stoji 4,5. Toliko je i najam klizaljki, a "Orašar" na ledu, u kojem se uživalo u sklopu otvaranja Adventa, spomenimo, reprizirat će se večeras te 23. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije