Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuli postupak

Očuvanje Rudarske greblice: "Tenki kolač" bit će EU poslastica

01.02.2016., Samobor, Rude - Obiteljska pekarnica vec 25 godina proizvodi i pece tradicionalne kolace, rudarsku greblicu, pite od sira, strudle od jabuka, krafne, kruh i peciva, a odnedavno proizvodi i domace jusne rezance od domacih jaja. Supruznici Jele
Robert Anić/PIXSELL
09.09.2016.
u 09:00

Stanovnici Ruda pokraj Samobora, lokalni OPG-ovi, osnovna škola, seljačka domaćinstva, TZ Samobora, ali i malena pekarnica iz toga kraja – svi okupljeni u prije nekoliko mjeseci osnovanu udrugu Rudarska greblica, opako su krenuli u proces zaštite ovog slanog kolača.

Pripremat će se u Rudama

I to na europskoj razini. Cilj im je dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) da bi se rudarska greblica mogla proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača, odnosno receptura kao i način pripreme bit će također zaštićeni. Ovaj su tjedan u Ministarstvu poljoprivrede potpisali ugovor o sufinanciranju cijelog postupka, koji bi, prema najavama, trebao trajati od tri do pet godina.

– Odobrena sredstva pokrivaju više od 70 posto troškova izrade specifikacije za podnošenje zahtjeva za zaštitu naziva rudarske greblice – kaže Andrejas Nikl, predsjednik udruge, ujedno i vlasnik pekarskog obrta koji u Rudama djeluje od 1978. godine. Čeka ih detaljno povijesno istraživanje i prikupljanje dokaza koji će potkrijepiti činjenicu da se rudarska greblica u tom kraju priprema još od 15. stoljeća.

– Rok za dostavu svih specifikacija je dvije godine, iako bismo mogli biti gotovi i prije – kaže Jelena Nikl, Andrejasova supruga i jedna od članica udruge.

Uključit će i stanovnike

Željeli su, kažu, osigurati da umješnost izrade greblice ne ode u zaborav.

– U Rudama je zovu “tenki kolač” jer je za njezin izgled bitno tanko tijesto. Bude raznih pokušaja, recept je i javan, ali često greblica završi kao pita od sira, a to nije to – kažu supružnici dodajući da upravo ta umješnost izrade daje receptu dodatnu izvornost.

– Upravo se zato recept za greblicu učio i prenosio s generacije na generaciju. Obično su ga pripremale supruge za svoje muževe koji su radili u rudniku pa su kao dodatan izvor energije u greblicu sa sirom umiješale i orahe – kažu. U svoje istraživanje uključit će i lokalnu zajednicu pa, ako imate koji stari recept – javite im se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije