imaju problem

Odgajateljima i kulturnjacima istekao kolektivni ugovor, Bandić ne želi pregovarati

bandić
Foto: Marko Lukunić/ PIXSELL
02.07.2014.
u 12:00

Gradonačelnik je sljedeća dva dana na službenom putu u Rimu pa Grad za vrijeme njegova izbivanja vodi Sandra Švaljek. Sindikati potražili pomoć kod predsjednika Skupštine Darinka Kosora

Kolektivni ugovor gradskih zaposlenika u predškolskom odgoju i kulturi istekao je u ponedjeljak, a kako kažu sindikati, gradonačelnik Milan Bandić i dalje ne želi sjesti za pregovarački stol kako bi se potpisao novi.

Službeni put

Bez novog ugovora zaposlenike je gradonačelnik ostavio bar još dva dana jer je na službenom putu u Rimu do petka, a upravljanje gradom prepustio je zamjenici Sandri Švaljek.
– (Samo)voljom gradonačelnika Grada Zagreba koji je, pozivajući se na nepostojeću odluku Gradske skupštine o smanjenju koeficijenata za radnike u kulturi i predškolskom odgoju Grada Zagreba, odbio bilo kakav razgovor, socijalni dijalog, pa čak i sudjelovanje u postupku mirenja. Kultura i predškolski odgoj nakon 17 godina nemaju kolektivne ugovore – poručili su iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske.

Da odluka na koju se gradonačelnik poziva nije u nadležnosti Gradske skupštine, potvrđeno je i na jučerašnjem sastanku koji su sindikalci održali s predsjednikom skupštine Darinkom Kosorom.
– Gradska skupština Grada Zagreba nije donijela Odluku o smanjenju primanja zaposlenih u predškolskom odgoju, obrazovanju i kulturi jer to nije u njezinoj nadležnosti i nije u skladu sa zakonom, već se koeficijenti i odgovarajući osobni dohoci određuju Kolektivnim ugovorom – utvrđeno je na sastanku predsjednika Kosora i sindikalaca. Kolektivni ugovor prekinut je prvi put nakon 17 godina, a na taj je način 1750 zaposlenih u ustanovama u kulturi i gotovo 6000 zaposlenih u predškolskom odgoju izgubilo ugovorena prava.

Velika razlika u plaćama

Sindikalci su upozorili predsjednika skupštine da su ova dva sektora manje plaćena u odnosu na službenike u gradskoj upravi te da bi se smanjenjem plaća napravila još veća razlika.
– Smanjivanje koeficijenata i plaća na temelju prijedloga gradonačelnika dovelo bi do daljnjeg povećavanja razlike plaća za najstručniji posao, a urušio bi uspostavljeni odnos zvanja, struka i zanimanja – poručuju sindikati.

Komentara 14

TR
trandri
14:22 02.07.2014.

Zar sindikati ne vide što se događa u državi, zar ne vide da s Milanovićem i SDP-om nema rasta BDP-a u državi? Otkuda lova za plaće koje su na nivou iz 2008. kada nam je zadnji puta BDP rastao, a gospodarske aktivnosti zadnji šest godina u državi i gradu su od 2008. pale za 20%? Privatnici ne mogu više puniti državne i gradske proračune u kojima državni i gradski službenici imaju sva moguća prava, a mi u privatnom sektoru radimo na ugovor od tri mjeseca. Izvolite se zaposlenici na državnim i gradskim jaslama prilagoditi realnoj slici gospodarstva u Hrvatskoj, a ne glumatati privilegiranu kastu!

KA
kalinovac
15:12 02.07.2014.

Nedaj se ucjenivati onima koji žive na našoj grbači

LO
lovroufc
16:13 02.07.2014.

Dajte novinari da vidimo kolike su plaće tim kulturnjacima. 100% sve redom iznad 6,500 kn neto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije