promocija eno-gastro turizma

Okusi tradicije zagrebačkoga kraja uz pastrvu na žumberački, paprikaš od divljači i samoborske kremšnite

Zagreb: Predstavljanje manifestacije Okusi tradicije Zagreba?koga kraja i Dani okusa hrvatske tradicije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/31
13.11.2023.
u 16:08

Manifestacija je dio nacionalnog projekta, a okuplja 12 gastro oaza Zagrebačke županije u kojima će se guštati od petka do 3. prosinca

Samoborska krčma Gabreku, jaskanska Vinogradarska kuća Braje te velikogorički restoran Mon Ami koji se može pohvaliti prestižnom Michelinovom preporukom, samo su neke od 12 dobro znanih gastro oaza Zagrebačke županije u čijim će se delicijama guštati od petka u sklopu Okusa tradicije zagrebačkoga kraja.

Manifestacija koja je danas predstavljena u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je organizira, dio je projekta Okusi hrvatske tradicije koji trenutačno okuplja 127 ugostiteljskih objekata iz 16 županija, koji već dulji niz godina rade na promociji tradicionalne kuhinje i eno-gastro turizma.

– Standard koji se stvara projektima poput ovog, koji je podigao nacionalnu ljestvicu promocije tradicionalne kuhinje te pokazuje da naši ugostitelji ne cijene samo tradiciju već i lokalne namirnice, iskazuje jednu dobru priču koja ide, kako prema održivom tako i prema odgovornom turizmu – kazala je Ivana Alilović, direktorica županijske Turističke zajednice.

Sve do 3. prosinca u sklopu manifestacije moći će se, među ostalim, kušati sočni obrazi turopoljske svinje na pjenici od batata u velikogoričkom Bistrou Babriga, lungić u umaku od portugisca sa žgancima koji će nuditi plešivički restoran Ivančić te paprikaš od divljači s domaćim njokima koji će se pripremati u Samoborskoj kleti.

Lungić punjen svježim sirom i domaćom šunkom nudit će pak Stara Preša u Šenkovcu, pastrva na žumberački s domaćim krumpirom jedan je od specijaliteta izletišta Suhina u Bestovju, a u teletini u umaku od vrganja s roladom od kruha guštat će se u ambijentu izletišta Vina Kos-Jurišić.

VEZANI ČLANCI: 

– U ponudi će biti dva menija, a svaki će početi čašom vina, rajnskim rizlingom ili pinotom crnim iz plešivičke vinarije Šember. Gosti će moći uživati u juhi od miješanih šumskih gljiva, a potom u samoborskoj češnjovki s restanim krumpirom i kiselim zeljem koje poslužujemo s muštardom, nakon čega slijedi desert, topla čokoladna torta sa sladoledom i preljevom od šumskog voća – najavila je Anamarija Šintić Radičević iz krčme Gabreku 1929. 

Ovom je prilikom dodijeljeno i nekoliko prestižnih oznaka standarda Okusi hrvatske tradicije, a nagrađene su samoborska Kavana Livadić, krapinski restoran Kramberger, Domestic house Lola iz Vukovara te slavni zagrebački restoran Stari Puntijar. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije