Bogatija je to varijanta pileće juhe, pridošlica iz austrijske kuhinje, a radi se s iznutricama, korjenastim povrćem, graškom i obaveznim noklicama. Ajgemahtec je jelo karakteristično je za područje Zagreba i sjeverne Hrvatske. Svaka domaćica ovu bogatu i okrepljujuću juhicu pravi na svoj način. Naziv mu potječe od riječi "eingemacht", što u slobodnom prijevodu znači "sve u jednom", a na stolovima obiteljskih kućanstava najčešće je u hladnim zimskim danima. Evo jedne verzije recepta!
Sastojci (za 4 osobe):
• 100 g pilećih iznutrica
• 400 g malih pilećih bataka (i/ili krilca)
• 1 manja glavica luka
• 1 peršinov korijen
• 2 veće mrkve
• 1 režanj češnjaka
• šaka graška (smrznutog ili svježeg)
• cca. 1 l vode
• 1/2 žlice brašna
• 1/4 žlice crvene mljevene paprike
• začini sol, papar
• svežnjić peršinovog lista
Sastojci za noklice, žličnjake:
• 100 g oštrog brašna
• 1 manje jaje
• 100 ml mlake vode (+ sol)
Priprema: Pileće iznutrice i batke operite i osušite. Iznutrice po potrebi narežite na manje komade, a batke kod zgloba zarežite oštrim nožem do kosti. Luk nasjeckajte što sitnije možete i popirjajte ga na malo ulja do ne postane staklast, a zatim dodajte meso. Meso popirjajte sa svih strana i malo posolite.
Mrkvicu narežite na kolutiće, a peršinov korjen na sitne kockice pa ih zajedno dodajte mesu. Kratko pirjajte i dodajte sitno sjeckani češnjak. Kad on zamiriši, podlijte s malo vode, popaprite i posolite te pirjajte sve zajedno dok meso i povrće ne omekšaju. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom. Kad je meso omekšalo dodajte brašno i mljevenu papriku, koju smo prije toga otopili u malo vode, dobro promiješajte i zalijte litrom vode (možete staviti i više vode, ovisi o tome koliko gustu juhu želite).
POVEZANI ČLANCI:
Pojačajte vatru i pričekajte da proključa. Kad juhica proključa, dodajte joj grašak i u nju, pomoću žličice spuštajte noklice. Njih pripremamo tako da u manjoj zdjeli pomiješamo brašno, jaje, mlaku vodu i malo soli, dobro "strajbamo" s vilicom da se razabiju sve grudice i da se dobije homogena smjesa. Smjesa ne smije biti prerijetka, tj. ne smije vam curiti sa žlice. A opet ne smije biti pregusta.
Kako biste noklice lakše spuštali u juhu, žličicu s kojom ćete to raditi prvo uronite na kratko u juhu da ju navlažite. Zatim njome zagrabite malo smjese (ne previše jer se oni udvostruče prilikom kuhanja) i opet ju uronite u juhu. Noklice će same ispadati u juhu. Po potrebi okus još dotjerajte solju, paprom i kuhajte dok grašak i noklice nisu kuhani. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršinov list i odmah poslužite.
Na žalost, prijevod sa njemačkog nije točan! "Einkochen" Prilikom konzerviranja, konzervirana hrana se stavlja u sterilnu staklenku i zagrijava u kipućoj vodenoj kupelji uz isključenje zraka u zatvorenoj posudi. Zagrijavanje uzrokuje širenje zraka i vodene pare u staklu, stvarajući višakak tlaka. Prilikom hlađenja, zrak i vodena para ponovno se skupljaju i tvore očuvani vakuum. "Einmachen" Kod konzerviranja namirnice (osobito voće) se dime i zatim stavljaju u sterilne, hermetičke staklenke s poklopcem na navoj. Tako se svladavaju džemovi, želei ili kompoti. Konzerviranje je lakše i brže od kuhanja. Konzerve mogu trajati još dulje ako ih pravilno kuhate.