U BLIZINI LUGARNICE ČARDAK

Otkrijte blago Turopoljskog luga uz poučnu stazu crnih tartufa

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije
1/16
07.11.2023.
u 07:45

Novi projekt u sklopu brendiranja destinacije bogate slavnom delicijom Turistička zajednica Zagrebačke županije realizirala je s pomoću novca iz fondova EU

Jeste li znali da na samo pola sata vožnje od centra metropole postoje lokacije koje obiluju pravim podzemnim blagom? Dakako, riječ je o crnim tartufima, koji se mogu pronaći u šumama Turopoljskog luga.

A ondje se smjestila i prva Poučna staza crnih tartufa, koju su jučer u ambijentu rustikalne lugarnice Čardak predstavili direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, Domagoj Kunštek iz tvrtke Signalgrad te vlasnik velikogoričkog restorana "Mon Ami" Bruno Ceronja.

VEZANI ČLANCI: 

– Poučna staza koju smo realizirali s pomoću novca iz fondova EU te uz podršku Grada Velike Gorice, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih šuma i Općine Posušje namijenjena je svim posjetiteljima koji odluče istražiti tajne turopoljskih šuma i njezina podzemna blaga. A da biste se zaputili u potragu, ključno je imati vodiča, vrsnog tartufara Petra Alebića i njegovu četveronožnu pomoćnicu Kali – istaknula je I. Alilović te dodala da se za turu može prijaviti na stranicama županijske Turističke zajednice.

Mapiranje Turopolja kao destinacije koja krije danas slavnu deliciju počelo je prije 16 godina, što također piše na informativnim tablama na stazi, a u šumama koje obiluju hrastom lužnjakom, koji je jedan od ključnih faktora za razvoj tartufa, oni rastu tijekom cijele godine. Može se tako guštati u njihovoj zimskoj, ljetnoj, jesenskoj i proljetnoj varijanti, koje se razlikuju prema obliku i teksturi, a pomalo, kazao je Ceronja, i po okusu.

VEZANI ČLANCI: 

Crni tartufi pogodni su za mnoga jela pa se u restoranu Mon Ami, koji se može pohvaliti prestižnom Michelinovom preporukom, koriste u izradi kobasice od crne turopoljske svinje ili paštete od pilećih jetrica, a najpopularniji su, dodao je, u pražetini, tradicionalnom turopoljskom specijalitetu koji se sprema od jaja, kukuruznog brašna i domaćeg kiselog vrhnja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije