misterij s kraljevca

Otkrivene sve tajne Praljkove vile u Zagrebu: Ondje je navraćao i Gobac, a živjeli poznati književnik te brojni drugi

Foto: Google Maps
1/4
19.10.2023.
u 18:44

Stanari su se kasnije raštrkali širom svijeta: Južna Amerika, Kanada, New York, Haag, Beograd, Sarajevo i Ljubljana.

Kuća na Kraljevcu govori o jednoj posebnoj zagrebačkoj kući. Nalazi se na Kraljevcu broj 35 i u posljednjih gotovo pola stoljeća pružala je sklonište brojnim, raznolikim ljudima. U nekom razdoblju života svima je bila dom.

Velik broj stanara kuće bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi…

U kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živjeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali Davor Gobac, Mirko Ilić, Vilim Matula…

Foto: Kino Kinoteka

Stanari su se kasnije raštrkali širom svijeta: Južna Amerika, Kanada, New York, Haag, Beograd, Sarajevo i Ljubljana. Prateći njihove sudbine, sadašnji vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu.

Zbog redateljeve bolesti, film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić, te producent Nenad Puhovski. Svečana premijera filma održana je u 16. listopada u Kinoteci gdje će narednih tjedana biti i na redovitom repertoaru, počevši od sutra 20. listopada.

Komentara 2

JF
Jure_Francetić
06:17 20.10.2023.

Počivao u miru Božjem, generale Praljak!

Avatar utunelu
utunelu
08:06 20.10.2023.

iz groba bi se digao jure i pšitao sto ti pises ti ne znas povjest ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije