Želiš li probati dobar boršč, dođi prekosutra.
Ukrajinska je to izreka koja se, međutim, ovih dana ne može primijeniti na zagrebačkom Europskom trgu. Jer njihovo nacionalno varivo ne može “izdržati” dva dana, koliko je potrebno da bi se jela njegova najbolja varijanta, s obzirom na to da u danu prodaju sve što skuhaju.
Sibirski specijalitet
Boršč, varivo od cikle, povrća, graha i mesa, svaki dan od zore kuha Ukrajinka Svitlana Ros. Potrebno je, kaže, četiri do pet sati da bi se skuhao, a kad je spreman, nosi ga u središte grada ne bi li ga probali svi koji se upute na 3. festival svjetske kuhinje. Na “Svijetu na tanjuru” Zagrepčani će do 10. rujna imati priliku probati specijalitete 18 različitih zemalja, a kućica u kojoj se može probati hrana iz Ukrajine samo je mali dio ponude.
– Tanjur boršča stoji 20 kuna. No mogu se probati i domaći vareniki, tijesto koje po obliku najviše podsjeća na raviole, no ovi su od debljeg tijesta, veći su i u obliku polumjeseca. Punjeni su krumpirom i svinjetinom. Oni su 23 kune i najtraženije su jelo kod nas – kaže Demian Ros, 23-godišnji Ukrajinac koji je prije osam godina iz Lavova stigao u Zagreb, a ukrajinsku hranu cijele godine nudi u svojem dućanu u Vlaškoj. Jelo slično raviolima nude i na ruskom štandu, no tamo se ono zove – peljmeni. Prodaje se za 15 kuna.
– Stari je to sibirski specijalitet. Specifični su po tome što sibirski način njihove pripreme podrazumijeva duboko zamrzavanje, od kojeg meso istodobno postaje suho i sočno – kaže Anna Mišar, predsjednica Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske.
Roštilj na korejski način
No jelo broj jedan, dodaje, je šašlik, veliki ražnjići, a popularan je i šči, varivo od kupusa, svinjetine i krumpira. Tražene su i palačinke s kavijarom, ali i rusko pivo Žiguljovskoje, čiji recept potječe još iz bivšeg SSSR-a. Velika je gužva na kućici koja priprema libanonske specijalitete, a najviše se kupuje arais, tanki kruh sličan tortilji u koji se stavlja pikantni premaz od rajčice koji je punjen sirom i mljevenim mesom. To jelo ima i svoju vegetarijansku verziju pa se cijene, ovisno o punjenu, kreću od 30 do 35 kuna. Popularan je i falafel, prženi faširanac od slanutka, koje spremaju Valentino Žulić i Ante Periša. Nekoliko mjesta dalje Paula Varžić i Marijana Petrić pripremaju korejska jela, među ostalim i galbi koji stoji 40-ak kuna. Korejski je to način pečenja roštilja, specifičan po tome da se meso premazuje mješavinom soja umaka, jabuke, kruške i đumbira. Na makedonskom štandu hit je šarska pljeskavica, koja se radi s ovčjim sirom i ljutom paprikom te turli tava.
– Uz meso se poslužuje pirjano povrće, specifično po tome što sadrži bamiju, koja je poznata kao afrodizijak – kaže kuhar Kire Ristovski.
Dolazim obavezno!A ti?