Zoološki vrt

Ove godine u ZOO-u mravi sjekači, vraćaju se i pelikani Prva beba u 2015.

26.06.2013., Zagreb - Davorka Maljkovic, ravnateljica Zooloskog vrta.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
20.01.2015.
u 12:30

Mjesto gdje su smještene domaće životinje također će se proširiti ove godine

Najskuplji projekt u 2015. godini u proračunu Grada Zagreba modernizacija je Zoološkog vrta. Kako se, zbog štedljivosti, nije odlučilo na velika zaduženja, gradit će se za onoliko novca koliko ga ima, ali to nije spriječilo modernizaciju ZOO-a, za koju je većina sredstava povučena iz fondova Europske unije. Na čelu Zoološkog već osam godina je Davorka Maljković, koja sa svojim timom koordinira sve radove kako bi zagrebački vrt mogao stati uz bok onim europskim, ali i svjetskim.

1. Što se trenutačno radi u Zoološkom vrtu?

Intenzivno se radi na provođenju projekta "Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu I. faza". Projekt se sastoji od niza podprojekata koje bismo trebali realizirati do rujna 2016. godine. Nadam se da ćemo s prvim građevinskim radovima na objektima nove edukativne dvorane, restorana i novog ulaza u blizini Maksimirske ulice započeti u ožujku. Nakon njih slijedi izgradnja velike letne volijere za afričke ptice. U veljači vas pozivamo da proučite novu nastambu za južnoameričke mrave sjekače smještenu u Tropskoj kući. U ožujku bi trebala biti završena i prva faza obnove nastambe za europskog smeđeg medvjeda.

2. Kakvi su daljnji planovi, planira li se dolazak još nekih životinja?

Osim već navedenih projekata, tijekom 2015. godine planiramo i dogradnju našeg vrtića s domaćim životinjama u kojem planiramo prikazati razvoj kokoši od jajeta, preko pileta pa sve do odrasle životinje. Izlazak pileta iz jajeta bit će vidljiv u inkubatoru. U proljeće će posjetitelji moći vidjeti i dalmatinske pelikane, prvo u privremenoj nastambi, a 2016. godine u novoj nastambi. Ova impresivna vrsta ptica bila je stanovnik naših krajeva do prije otprilike stotinu godina.

3. Kako izgleda Vaš tipičan dan na poslu, što sve morate obavljati?

Rad u Zoološkom vrtu nikada ne postaje rutina. Koloplet ljudi i životinja siguran je recept za neočekivane situacije, sa čime smo se svi mi koji radimo u Zoološkom vrtu pomirili. Lijepa strana tog posla emocionalna je satisfakcija koju pruža dobro obavljen posao, zdrava životinja, neočekivani podmladak, zadovoljan posjetilac. Također, uz Zoološki vrt, tu je Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu i Zagrebački životinjski kutak u Vlaškoj ulici. Svaki od ovih dijelova ustanove zadužen je za određena "životinjska", ali "ljudska" pitanja. Na meni je da uskladim rad kolega u cijeloj ustanovi, te da organiziram posao tako da svatko na svojoj radnoj poziciji može pružiti maksimum.

4. Što Vam je, u osam godina kako ste na čelu ZOO-a, bilo najteže raditi, a što smatrate najlakšim zadacima?

Najteže je naučiti dobro planirati. Planovi mogu biti sjajni, možemo isplanirati najbolji zoološki vrt u Europi i najbolje organizirano sklonište. Najteže je staviti planove u realne okvire, napraviti projekciju razvoja utemeljenu na realnoj situaciji i stvarnim financijskim mogućnostima. godine rođena je u obitelji mara. Veliki glodavci, koji inače žive na području Argentine prinovu su dobili ovog mjeseca, a mala mara već veselo istražuje svaki kutak svoje zoološke nastambe.

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:58 20.01.2015.

Lijepo! Ali, hoćete li vratiti gospodina Anića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije