MEĐUNARODNI DAN NARCISA

Ovih dana u Zagrebu sve ih je više: Znate li koja simbolika stoji iza ovog prekrasnog proljetnog cvijeta?

Sisak: Procvjetali narcisi u parku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
22.03.2024.
u 14:11

Centralna akcija održat će se na Cvjetnom trgu, kod spomenika, od 10 do 14 sati, dok će volonteri iz Udruge biti na još dodatnih šest punktova: tržnica Špansko, Trešnjevački trg, Trg bana Josipa Jelačića, tržnica Gajnice, tržnica Dubrava te u Sesvetama

Već 67 godina obilježava se u Kanadi, a Međunarodni Dan Narcisa u Hrvatskoj slavi se od 1997. godine. A dok ga je u Torontu organiziralo kanadsko udruženje za borbu protiv raka, u Hrvatskoj su tu dužnost prije 27 godina preuzeli studenti tadašnjeg Fakulteta za defektologiju. Dan Narcisa jedan je od najvažnijih događaja u svijetu kad je u pitanju podrška svim oboljelima od raka, a baš to cvijeće odabrano je kao simbol proljeća i buđenja nove nade u ozdravljenje oboljelih od raka. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih od raka. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Udruga P.I.N.K. – life u subotu će obilježiti Međunarodni Dan Narcisa u Zagrebu. Centralna akcija održat će se na Cvjetnom trgu, kod spomenika, od 10 do 14 sati, dok će volonteri iz Udruge biti na još dodatnih šest punktova: tržnica Špansko, Trešnjevački trg, Trg bana Josipa Jelačića, tržnica Gajnice, tržnica Dubrava te u Sesvetama.

Ova akcija se održava s ciljem pružanja podrške oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Oboljele članice i članovi Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnog i političkog života, rame uz rame dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana, te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

VEZANI ČLANCI:

Posljednji dostupni podaci u Hrvatskoj iz 2021. godine pokazuju da je tijekom vremena zabilježeno 2928 novih slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena. Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti i treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća te debelog i završnog crijeva. Posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u RH uveden nacionalni program probira na rak dojke.

Europski informacijski sustav za rak objavio je 2022. godine procjene o opterećenju rakom u zemljama Europske unije. Hrvatska se, prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s ostalim zemljama Unije nalazi na 11. mjestu po incidenciji raka dojke kod žena. Kao države s najvišom incidencijom izdvajaju se zemlje zapadne Europe, primjerice Luksemburg, Belgija i Cipar, dok je incidencija najniža u istočnim i pribaltičkim zemljama članicama EU: Bugarskoj, Litvi, Estoniji. Prema istim procjenama, Hrvatska se nalazi na drugom najboljem mjestu po smrtnosti od raka dojke.

FOTO: Zagreb izgleda spektakularno: Šarena svjetla i zanimljive instalacije oduševile posjetitelje

Sisak: Procvjetali narcisi u parku
1/45

U sklopu nacionalnog programa se sve žene u dobi od 50 do 69 godine pozivaju na mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Kod žena koje su se odazvale u program probira rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Čak 60 posto novootkrivenih karcinoma dojki otkriveno je u lokaliziranom stadiju u okviru nacionalnog programa u prva četiri provedena ciklusa. Do sada je završeno sedam ciklusa provedbe programa, a prije godinu dana započeo je i osmi ciklus programa probira. Prema službenim podacima, odaziv u nacionalni program je 62 posto. 

Od početka provedbe nacionalnog programa u sklopu programa napravljeno je više od dva milijuna mamografskih pregleda te je u prvih pet ciklusa otkriveno 6959 novih karcinoma dojke. Najveći odaziv na poziv na mamografiju bilježi se u Međimurskoj, Bjelovarsko bilogorskoj i Požeško slavonskoj županiji, a najniži u Ličko senjskoj, Šibensko kninskoj županiji i Zadarskoj županiji.

VIDEO: Prošle su četiri godine. Zagreb je udarilo 5,5 po Richteru, grad je sličio na horor film

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije