BOGAT PROGRAM

Popularna manifestacija ovog rujna dolazi u četiri nova zagrebačka kvarta: Koncerti, predstave i cirkuske izvedbe

Zagrebački kvartovi kulture: kultura u rujnu putuje kroz Siget, Gajevo i Srednjake te Malešnicu
Foto: Zagrebački kvartovi kulture
1/6
28.08.2024.
u 11:30

- Nakon što je u lipnju i srpnju održan program u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari i Malešnici, Zagrebački kvartovi kulture u rujnu će kroz dvodnevni kulturnoumjetnički program obogatiti četiri nova kvarta: Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice. Program u Sigetu održat će se 7. i 8. rujna, u Gajevu i Srednjacima 14. i 15. rujna te 21. i 22. rujna na Ravnicama.

Program će kao i dosad uključiti koncerte, kazališne predstave za djecu i odrasle, suvremeni cirkus, filmske projekcije, sve obogaćeno predavanjima, predstavljanjima umjetnika te edukativnim radionicama. Početak program u svakom će kvartu najaviti Zagrebački orkestar ZET-a, dok će glazbeni program upotpuniti udaraljkaš Filip Merčep kroz koncert osmišljen kao jedinstveno glazbeno iskustvo koje kombinira različite stilove i epohe; novi domaći jazz trio Peso Neto, sedmeročlani funk bend iz Zagreba Dementronomes, akustično-elektronički autorski dvojac marisol, jedan od najsvestranijih glazbenika na hrvatskoj umjetničkoj sceni i njegov Borna Šercar trio, najpoznatiji i najmnogoljudniji ulični ansambl JeboTon te vokalno instrumentalni sastav pod vodstvom kazališnog i filmskog redatelja Marija Kovača, D Elvis.

Kazališni program za odrasle uključit će predstavu Prekid preko veze kazališta Moruzgva, nastalog po tekstu renomiranog francuskog autora Tristana Petitgirarda, u režiji Krešimira Dolenčića, koju izvode Matija Šakoronja, Petra Kurtela i Filip Detelić; predstavu Fešta Teatra Exit - autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine koja Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose rastvara brojne stereotipe; predstavi Ubu Ovo Ono u režiji Dražena Krešića i izvedbi putujuće trupe OvoOno koja izvodi apsurdni dramski tekst Kralj Ubu autora Alfreda Jarryja. Predstavu izvode Domagoj Ivanković, Igor Jurinić, Maruška Aras, Luka Knez, Tea Harčević, Goran Vučko i Ivan Simon.

Najmlađe generacije moći će uživati u raznovrsnim predstavama i izvedbama: Zvukolika šuma predstava je Svetlane Patafte i Lucije Stanojević koja djecu educira o osnovnim glazbenim  pojmovima; Šuma Striborova kazališta Dubrava u režiji Marija Kovača dio je poznate zbirke. Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, čiju stotu godišnjicu izdavanja obilježavamo ove godine; predstava Nevidljivo Teatra Tirena u režiji Tihane Strmečki bavi se usamljenošću i fenomenom imaginarnih prijatelja; predstava Ljubiti, samo ljubiti teatra Poco Loco inspirirana je pričama i dramskim tekstovima Zvonimira Baloga o odrastanju i vjeri u sebe; konačno, najmlađima će biti predstavljene i Bajke za bolje sutra; riječ je o ilustriranoj zbirki obrade poznatih bajki i priča za djecu na koje su utjecale klimatske promjene, u produkciji udruge Domino.

VEZANI ČLANCI:

Program cirkuskih izvedbi uključit će one Teatra Cirkus Punkt (U mojim snovima) autorice i izvođačice Marijane Matoković, autorskog dvojca Quoz a’Durac, Klare Barišić i Domagoja Šoić (Stative), Cirkulture autora i izvođača Tatjane Vuletić i Matije Vuletić (Kesten i Papaja), Triko Cirkus Teatra autorice i izvođačice Ive Peter Dragan (Vita Min Show), cirkuske kompanije Poanta priče (Mr. & Mrs. Frantic) te konačno francuske cirkuske trupe SCOM u režiji Coline Garcia i izvedbi Marice Marinoni, Robyn Haefeli i Julie Tesson koji će izvesti Traits, posljednji dio triptiha namijenjenog mladoj publici, koji nudi suvremeni osvrt na tri temeljna elementa cirkusa: tijelo, obitelj i krug. Filmski program pak donosi kombinaciju legendarnih animiranih filmova za djecu, recentnih hrvatskih i stranih ostvarenja kao i kultnih igranih domaćih klasika.

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića film koji je osvajanjem Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu (i brojnim drugim nagradama) obilježio tekuću filmsku godinu, a govori o herojskom djelu Kaštelanina Tome Buzova, umirovljenog časnik Jugoslavenske narodne armije sredinom 1990-ih. Klasik H-8 Nikole Tanhofera (1958.) prema izboru hrvatskih filmskih kritičara najbolji je domaći film svih vremena - riječ je o akcijskoj drami baziranoj na istinitom događaju, koja prati sudbine putnika autobusa uoči stravične prometne nesreće. Odrasle generacije imat će priliku evocirati uspomene, a mlađe po prvi puta na platnu gledati briljantna animirana ostvarenja naše kinematografije: Čudesna šuma (1986.) prvi je hrvatski dugometražni crtani film i jedan od najpopularnijih uopće na ovim prostorima.

Snimljen je prema motivima Kaktus bajke dječje književnice Sunčane Škrinjarić, u režiji Milana Blažekovića i Dore Vlade Hreljanovića; nekoliko godina kasnije, u režiji istog autora nastao je i nastavak priče o junacima Čudesne šume, film Čarobnjakov šešir (1990.) Filmski program donosi i aktualni talijanski kino-hit - film Uvijek postoji sutra - ova inspirativna i dinamična humoristična drama redateljski je prvijenac popularne talijanske glumice Paole Cortellesi i oda je ženskoj snazi. Film je u Italiji postao fenomen te postao deveti najgledaniji film u ovoj zemlji svih vremena.

FOTO Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda:

Zagrebački kvartovi kulture: kultura u rujnu putuje kroz Siget, Gajevo i Srednjake te Malešnicu
1/26

Stanovnici Ravnica imat će priliku upoznati umjetnicu Tisju Kljaković Braić, autoricu hit-knjiga U malu je uša đava, Oni, Oni 2 i Pita moja mama imate li jedno jaje, i to kroz razgovor i izložbu radova. Pored toga, program će uključiti i projekciju kratkometražnog animiranog filma Žarko, razmazit ćeš dite! u režiji Veljka i Milivoja Popovića, nastalog prema spomenutoj knjizi U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić. Pored svega navedenog, program Zagrebačkih kvartova kulture uključuje i obilazak Brodarskog instituta - naime, prof.dr.sc. Jasna Galjer predstavit će ovo iznimno arhitektonsko ostvarenje, djelo jednog od vodećih predstavnika moderne arhitekture u Hrvatskoj, Marijana Haberlea (1908. – 1979.), koje je zbog izvorne vojne namjene ostalo izdvojeno iz urbanog konteksta, nepoznato i nedostupno široj javnosti.

Program će uključiti i obilazak pod vodstvom mr. sc. Marte Pedišić Buče. Većina programa održava se na otvorenom i besplatan je za sve posjetitelje. Podsjetimo, prvi dio projekta Zagrebački kvartovi kulture tijekom lipnja i srpnja uz više od četrdeset događanja svojim je dolaskom podržalo više od pet tisuća posjetitelja. Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
20:26 28.08.2024.

Kultura narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije