KOD EUROPSKOG TRGA

Posjetili smo Muzej novca HNB-a: Možete dizajnirati valutu sa svojim likom i izračunati osobnu inflaciju

Zagreb: Svečano otvorenje Moneterre - Muzeja novca Hrvatske narodne banke
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/15
18.06.2024.
u 20:22

Projekt koji je vrijedan oko 3,7 milijuna eura posjetiteljima pruža priliku i da na nekoliko minuta vode monetarnu politiku, ali i zavire u sef znanja

Postanite guverner na nekoliko minuta i vodite hrvatsku monetarnu politiku, dizajnirate valutu sa svojim likom ili se okušajte u interaktivnoj igri u kojoj ćete doznati kako je izgledala razmjena kada novca nije bilo. Sve to možete u Muzeju novca Hrvatske narodne banke (HNB), koji je nazvan “Moneterra” i smjestio se u središtu grada, na adresi Augusta Cesarca 10.

No, ta je adresa samo privremena, kako je istaknuo guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, budući da je u planu da se nakon završetka projekta ispražnjavanja trezora “Moneterra” preseli u glavnu zgradu HNB-a na Trgu hrvatskih velikana 3. Trenutačno se pak prostire na više od 600 četvornih metara na kojima je raspoređeno oko 70 eksponata, a već planiraju i daljnje proširivanje i otvaranje multimedijalne dvorane, kao i održavanja raznih tribina i predavanja.

– Želimo da ovo postane mjesto na koje će se građani rado vraćati – kazala je zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek. Na projektu vrijednom oko 3,7 milijuna eura, dodala je, radilo je više od stotinu ljudi, a trenutačno je u “Moneterri”, čija je direktorica Ines Merkl, zaposleno pet djelatnika, među kojima su kustosi i muzejski pedagozi.

– Ovo nije izložba kovanica i novčanica, već interaktivni edukacijsko-informativni centar. Svojim radom i informiranjem građana Hrvatska narodna banka želi pridonijeti boljem razumijevanju svijeta financija te jačanju samopouzdanja pri donošenju osobnih financijskih odluka i baš zato smo odlučili otvoriti muzej u koji je ulaz besplatan – rekao je Vujčić, kojemu je najdraži eksponat u postavu, kako je istaknuo, skulptura kune.

VEZANI ČLANCI:

Izložbeni prostor podijeljen je u četiri cjeline, i to “Abeceda novca”, “Banke, središnja banka i ja”, “Epizode financijskog stresa” i “Tri desetljeća izazova”, koje daju glavne informacije o ekonomiji i financiranju. “Abeceda” je smještena na ulazu i u njoj se posjetitelji upoznavaju s osnovnim pojmovima vezanima za novac, a ondje je i interaktivni globalni vremeplov koji je koncipiran kao sef koji otključava znanje i daje pregled njegove uporabe sve od pretpovijesti. U prvoj cjelini možete se informirati i o valutama na području današnje Hrvatske, od slavonskog banskog denara koji se kovao tijekom 13. i 14. stoljeća pa sve do partizanske kune koju je izdavalo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske, ali i eura.

Možda niste znali da naziv “banka” potječe od imena mjenjačkih stolova, a jedan od primjeraka iz 14. stoljeća također se nalazi u fundusu Muzeja novca. – Nastojimo približiti rad banaka građanima, što posebno činimo putem druge jedinice. Osim općenitijih informacija, u njoj donosimo i praktične savjete, primjerice o čemu treba razmišljati kada dižete kredit, a u cjelini “Banke, središnja banka i ja” možete i s pomoću kalkulatora izračunati osobnu inflaciju – kazala je Sandra Švaljek.

Ondje usto posjetitelji imaju priliku postaviti pitanja virtualnom guverneru, ali i zaigrati igru u kojoj će i sami postati šef središnje banke te provoditi monetarnu politiku, a u laboratoriju možete provjeriti zaštitna obilježja novčanica i predložiti hrvatske motive za prigodne kovanice eura. Treća cjelina predstavlja informacije o hiperinflaciji i financijskim prevarama, kao što su piramidalne ili Ponzi sheme, a u njoj imate priliku provjeriti i je li vam netko “podvalio” lažnu novčanicu, što je učinio i guverner Vujčić, testiravši 20 eura koji su se ispostavili valjanima.

FOTO: Ovako izgleda novootvoreni vrtić u Ivanjoj Reki
Zagreb: Svečano otvorenje Moneterre - Muzeja novca Hrvatske narodne banke
1/11

Bankovne krize devedesetih, reakcije na pandemiju, ali i sanacije Sberbanke nakon ruske invazije na Ukrajinu pak samo su neki od najvećih izazova s kojima se središnja banka susrela u zadnjih trideset godina, a o tome, kao i o povijesti samog HNB-a, svjedoče eksponati predstavljeni u četvrtom dijelu, odnosno u sklopu prve u ciklusu povremenih izložbi koje će se organizirati u “Moneterri”. Cijelim izložbenim prostorom razmješteni su razni interaktivni, audio i audiovizualni sadržaji koji su i dvojezični, na hrvatskom i engleskom, te prilagođeni turistima, a Muzej novca bit će otvoren radnim danima od 9 do 19 sati te subotom od 10 do 14.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije