tradicija železnog franceka ili martina...

Pozitivan iskorak: Zagreb najavio ugradnju velikog broja javnih zdenaca s pitkom vodom, sada ih je 166

Pumpe za vodu u centru Zagreba
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
28.07.2024.
u 10:19

Grad sada najavljuje uz Franceke i nove suvremene zdence za vodu koji tek trebaju dobiti ime.

Grad Zagreb u funkciji ima 166 javnih zdenaca s pitkom vodom. Ti su zdenci sada prvi put sustavno mapirani a karta gradskih javnih zdenaca dostupna je građanima, s detaljima svih 166 lokacija. U vrijeme velikih vrućina javni zdenci nude važno osvježenje i okrepu. Grad planira postaviti 17 novih zdenaca godišnje, po jedan u svakoj gradskoj četvrti, kao i izraditi nove tipske zdence.

Povijest javno dostupne pitke vode u Zagrebu stara je stoljećima. Razvoj urbanih sredina krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio je vezan i uz razvoj osnovne infrastrukture. Posebice je tu važna bila vodovodna mreža. Sedmoga srpnja 1878. Zagreb je dobio svoj vodovod, a ubrzo nakon toga pojavile su se i javni zdenci, odnosno pumpe. Bilo je to vrijeme kada je grad ležao na još uvijek nenatkrivenim potocima koji izviru na Medvednici, piše portal Mirovina.hr

S daljnjim urbanim razvojem, koje je rezultiralo zatrpavanjem većine potoka, pojavila se potreba za opskrbom pitkom vodom novijih naselja. Dok su imućniji stanovnici imali priključke vodovoda u svojim domovima, siromašniji sloj građana počeo je ovisiti o pumpama za vodu.

POVEZANI ČLANCI:

Kao i za sve drugo, ljudi su za te pumpe smislili svakojake nadimke. U Zagrebu su oni poznati kao Železni Franceki ili Martini, iako je zapravo njihovo proizvodno ime – Viktorija. Pod tim nazivom su se pojavile već početkom tridesetih godina prošloga stoljeća, a donedavno ih proizvodila Metalna industrija Varaždin. Riječ je o prepoznatljivim pumpama, najčešće crne ili zelene boje koje su spojene na vodovodnu cijev iz koje pod pritiskom izbacuju vodu.

Prije deset godina Železne Franceke od zaborava spašavala je ekipa koja stoji iza imena Pimp my Pump. Tada su obnovili brojne Franceke i to uz posvete brojnim likovima. No, grad sada najavljuje uz Franceke i nove suvremene zdence za vodu koji tek trebaju dobiti ime.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije