koraci prema cgo-u

Pravnici komentirali Tomaševićevu odluku o raskidanju koncesije, evo što su rekli

Zagreb: Tomislav Tomašević o odronu na Jakuševcu
Goran Stanzl/PIXSELL
16.01.2024.
u 14:17

Tomašević je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo kako je zemljište na kojemu se nalazi pročistač voda, isto ono na kojemu je predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom

Odvjetničko društvo Škurla, Durmiš i Spajić dostavilo je sažetak pravnog mišljenja vezanog uz mogući raskid Ugovora o koncesiji  za pročistač otpadnih voda koju je Grad još 2000. sklopio s privatnim koncesionarom, a najavio je to danas gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Zaključeno je kako Grad ima pravo na jednostrani raskid Ugovora o koncesiji i to po vlastitoj diskrecijskoj ocjeni, a navodi se i kako se raskid izjavljuje šest mjeseci prije nastupa samog raskida. 

"Nakon raskida ugovora o koncesiji ZOV kao koncesionar predaje Gradu u posjed i nadzor uređaj u čistom i urednom stanju, u razumnoj mjeri u stanju normalnog funkcioniranja i održavanja, te pripravnog za svrhe za koje je namijenjen (izloženom normalnom trošenju i habanju)", stoji, među ostalim, u dokumentu pravnog mišljenja koje prenosimo u cjelosti. 

Dokument
Sažetak mišljenja o raskidu koncesije ZOV- Grad Zagreb

A podsjetimo, Tomašević je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo kako je zemljište na kojemu se nalazi pročistač voda, isto ono na kojemu je predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom. 

– To je najpogodnija lokacija za centar za koji je nužno da se izgradi Centar. To zemljište se nalazi pod koncesijom do prosinca 2028. na temelju ugovora potpisanog 2000. godine. Tamo imamo izgrađen prvi i drugi stupanj pročistača, a Hrvatska se obvezala da će izgraditi i treći stupanj. Zato je ovo strateški najbitnije zemljište na teritoriju Grda Zagreba – istaknuo je Tomašević te dodao kako Grad, da bi bilo što ondje gradio, najprije mora dobiti suglasnost koncesionara. 

– Do sada nismo imali primjedbe koncesionara, ali smo nezadovoljni sa suradnjom s koncesionarom koju smo imali za druge projekte koji bi se ovdje trebali raditi, a vezano uz otpad. Imali smo niz sastanaka i nismo bili zadovoljni. Išli smo vidjeti pod kojim se uvjetima može raskinuti koncesijski ugovor. Ne želimo da nas se u gradnji CGO bilo što usporava ili da nas se na bilo koji način usporava vezano uz treći stupanj pročistača otpadnih voda. Europska unija koja bi trebala financirati treći stupanj, jer to želimo, investicija vrijedna oko 94 milijuna eura, inzistira da treći stupanj ne možemo financirati iz EU fondova ako će njime upravljati privatni koncesionar  – naglasio je. 

Tomašević je dodao da kako su imali niz sastanaka s koncesionarom nakon kojih i nisu bili zadovoljni. Išli smo vidjeti pod kojim se uvjetima može raskinuti koncesijski ugovor.

VEZANI ČLANCI: 

-Ne želimo da nas se u gradnji CGO bilo što usporava ili da nas se na bilo koji način usporava vezano uz treći stupanj pročistača otpadnih voda. Europska unija koja bi trebala financirati treći stupanj, jer to želimo, investicija vrijedna oko 94 milijuna eura, inzistira da treći stupanj ne možemo financirati iz EU fondova ako će njime upravljati privatni koncesionar  – naglasio je

VIDEO: Zatvara se kultni kafić Pločnik u Zagrebu

Komentara 3

RA
Raff2
10:02 19.01.2024.

Ovog Zenfa kao da pravno savjetuje dr. Benčić...ipak je tu 18 godišnje iskustvo studiranja.

EZ
ezer
22:53 17.01.2024.

Svaka strana može u svakom trenutku raskinuti ugovor ali uz neke posljedice. Grad će imati obvezu isplatiti cjelokupni iznos potraživanja koncesionara do 2028 godine, a tih novaca nema jer jedva i godišnju obvezu možemo platiti, kako ćemo četiri unaprijed isplatiti bez kreditnog zaduženja.

Avatar neugodan
neugodan
14:02 17.01.2024.

sada ce koncesionar pokrasti pola opreme te predati opljackan procistac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije