prvi put online

Prijave za srednje škole od danas, 'Dojdi osmaš' u petak na Trgu

upis  (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
09.05.2013.
u 08:52

Zagrebačke srednje škole očekuju manje stresne upise, pogotovu roditeljima jer neće biti prisiljeni obilaziti škole

Više od šezdeset gimnazija, umjetničkih i strukovnih škola na raspolaganju je osnovnoškolcima samo u Zagrebu, koji će danas prvi put u povijesti upisa u srednje škole svoju listu odabira napraviti internetski. Od 9. svibnja na internetske stranice upisi.hr moraju se ulogirati svi i od podneva odabrati gdje bi voljeli nastaviti daljnje obrazovanje.

– Internet će olakšati upisivanje i nama i učenicima. Neće biti stresno, ponajprije roditeljima koji su dosad morali doslovce trčati iz jedne škole u drugu kako bi na vrijeme predali sve dokumente – objasnio je ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, Vedran Šarac. 

Kako kaže, glavna prednost upisa preko interneta bit će to što će osmaši cijelo vrijeme pratiti razvoj situacije, tj. na kojem su mjestu u pojedinoj školi i jesu li zadovoljili prag potreban za upis.

– Očekujemo da će sve proći dobro, kao i prije četiri godine s prvom državnom maturom – rekla je Snježana Žibert, pedagoginja XV. gimnazije, popularnog MIOC-a. 

Iako se ispitne kvote, kako za tu gimnaziju tako i za spomenutu zrakoplovnu školu, popune već pri ljetnom upisu, ravnatelj i pedagoginja objašnjavaju da se osmaši ne trebaju ustručavati pri odabiru srednjih škola. 

– Bodovni pragovi strogo su definirani, ali kod nas su kvote za upis pojačane i upisujemo dodatni razred – objasnila je Marija Bujanović, ispitna koordinatorica Škole za modu i dizajn, koja je Dane otvorenih vrata škole već održala, ali sudjelovat će sutra na Trgu bana Jelačića i na manifestaciji “Dojdi osmaš” dvjema modnim revijama. Na “Dojdi osmaš” bit će i MIOC te zrakoplovci. Liste odabranih škola zaključat će se 26. lipnja, a jesu li upisali što su željeli, osmaši će vidjeti 5. srpnja, točno u podne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije