Sastojci za četiri osobe:
1 kilogram srdela 15 kuna; 250 grama svježeg sira 10,5 kuna; jedno jaje; brašno; suhe smokve 1,5 kilograma 20 kuna
Postupak:
Srdela je jeftina, iznimno zdrava i jednostavno ju je pripremiti, kaže umirovljenica Koviljka Šarić. Iako je zima, pa je na većini domaćih jelovnika i zimska hrana, poput kiselog zelja, suhog mesa i sarme, uobičajeni obrok, ponekad je dobro takvu tešku hranu zamijeniti laganijim varijantama.
– Srdele je najbolje uvaljati u brašno i jaje i popržiti na vrlo malo ulja što se može na dobroj, kvalitetnoj tavi – kaže Koviljka.
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Takve srdele mogu se poslagati na suhi papir kako bi se ulje upilo.
– Kao i glavno jelo, i prilog će biti lagan. Umjesto povrća poput blitve i špinata, uz srdele ću pojesti svježi sir s vrhnjem. Ta je hrana dijetna i preporučujem je svima koji se bore s viškom kilograma – zaključila je umirovljenica koja kupuje na tržnici u Španskom.