Prvi zdravi fast food restoran u Zagrebu otvoren je nedavno u Varšavskoj, a miris brze hrane mnogi su građani "nanjušili" već i prije nego što je iznad restorana postavljen transparent.
S himalajskom soli
Na otvaranje "Green Pointa" vlasnici Hari Žnidarić i Sanja Lipošek i sami su, kažu, čekali dugo.
Burgeri, sendviči i kobasice od soje, seitana, umak aioli umjesto majoneze, svježa pasirana rajčica umjesto kečapa, sezonsko povrće, arapski falafel, pohane jabuke i banane, voćni šejkovi s medom iz vlastite proizvodnje, kus-kus, tortilje s povrćem i wok dio su trenutačne ponude. Ali i još nešto...
– Imamo i odrezak od konoplje – iznenadio nas je Žnidarić, ali, dakako, od konoplje koju je moguće legalno kupiti u domaćim bio-trgovinama, bez THC-a. Uvjerili smo se, odrezak od konoplje vrlo je ukusan, a um ostaje bistar.
Važno je da je zdravo, radi čega se u njihovoj kuhinji, otkrivaju, uopće ne koristi kuhinjska sol.
– Kuhamo s himalajskom soli, koja je najkvalitetnija na svijetu – kaže Žnidarić.
Ideja o ovakvoj prehrani preuzeta je iz azijskih zemalja u kojima Žnidarić često boravi.
– Ovaj je način prehrane budućnost. Naime, u Aziji se građani, isto kao i mi, hrane vani, nemaju vremena za kuhanje, ali ipak jedu zdravo. Zato nam je i wok osnova, hrana se u njemu pripremi brzo i bez ulja – objasnio je vlasnik.
Dodaje i da takva hrana u azijskim zemljama nije skupa, a to je također tradicija koju žele slijediti u svojem "Green Pointu".
Ukusno i mesojedima
S obzirom na to da će, bez obzira na zdravlje, većina građana na spomen tofua, seitana i sličnog kategorički utvrditi "bljak", vlasnici su se potrudili osmisliti ukusne recepte.
– I meni su kupovni sendviči od seitana neukusni – kaže Sanja i objašnjava da su za smišljanje recepata angažirali vrsnog kuhara Branka Ognjenovića.
Ali presudni kušači bili su Harijev brat, koji je tvrdokorni mesojed, i – djeca.
– Ako je djeci fino, svima je fino – zaključuje Žnidarić.