Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA BEZ ODJEKA Djeca i dalje noću izlaze sama

Roditelji 50 puta prekršili zakon

Klinci lako dolaze i do alkohola
Foto: Arhiva VL
23.10.2008.
u 21:55

Tek je 15 godina jednome od tzv. kvartovskih frajerčića koji su u lipnju pretukli Luku Ritza za povrata iz noćnog provoda. Svakome imalo upućenom u zakonsku regulativu zasigurno se nameće pitanje što je to dijete u gluho doba noći radilo na ulici.

Policija nemoćna
Zna se da prema članku 95 Obiteljskog zakona roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje ili pratnje druge odrasle osobe od 23 do 5 sati! Čini se da se nisu samo roditelji 15-godišnjeg nasilnika oglušili o zakon.

Policijska uprava zagrebačka, naime, ove je godine zabilježila oko 50 slučajeva kršenja članka spomenutog zakona! Iako su u njemu jasno definirana prava i obveze roditelja pri odgoju djece, nisu, također, određene sankcije za propuste pri roditeljskoj skrbi. Policija je tako poprilično nemoćna u slučajevima kada mora intervenirati zbog osoba mlađih od 16 godina kada ih noću zatekne same na ulici.

Zbog toga i nije čudno što mjere koje u tom trenutku poduzima policija u svome žargonu naziva “pomoći pri odgoju djeteta”. Kad se ustanovi identitet osobe mlađe od 16 godina bez pratnje odraslih na ulici poslije 23 sata, policija je, naime, takvo dijete dužna odvesti roditeljima te ih upozoriti da njihov potomak nema pravo biti bez nadzora vani. Roditelje se također upozorava da im buduće propuštanje roditeljske skrbi može donijeti kaznenu odgovornost zbog zanemarivanja djeteta.

O navedenu incidentu policija je pak dužna obavijestiti i mjerodavan centar za socijalnu skrb koji pak treba odraditi i svoj dio posla.

Izdvajanje iz obitelji
– Odlazimo u obitelj i snimamo situaciju. Razgovaramo s roditeljima te ih upozoravamo da su učinili propust pri odgoju djeteta – objašnjava Marija Pavić, ravnateljica zagrebačkoga Centra za socijalnu skrb. Ovisno o zatečenoj situaciji, dodaje, socijalni radnici i kontroliraju roditelje ne bi li ustanovili vode li oni doista računa o svojoj djeci.

– Ustanovi li se da roditelji doista zanemaruju dijete te ne vode računa o njegovu odgoju, krajnja je sankcija izdvajanje djeteta iz obitelji – dodaje ravnateljica. Dok socijalni radnici nadziru obitelj, kaže, često se ustanovi da roditelji i fizički zlostavljaju dijete pa se tada podnosi i kaznena prijava protiv njih.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije