Otkako je nezaposlena, Nada Hrvat (52) najčešće kupuje na placu u Utrini, koji je najbliži njenu mjestu stanovanja.
Sataraš knjigovotkinja Nada Hrvat (52) voli i zamrznuti, no to se onda radi bez soli i papra. Prvo se sataraš mora ohladiti, potom rasporediti u posudice s poklopcem i spremiti u zamrzivač. Želi li se odmrznuti, sataraš se preko noći stavi u hladnjak pa ga se u posudi s poklopcem zagrije na štednjaku ili u pećnici. Sataraš se mora potrošiti u roku od 60 dana.
Sastojci:
500 grama paprike – 4 kune
500 grama rajčice – 4 kune
1 tikvica – 2 kune
1 glavica većeg luka – 1 kuna
5 žlica ulja
1 žličica šećera
sol
papar
Postupak:
Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Rajčicu ogulite, odstranite joj sjemenke i narežite je. Na ugrijanom ulju svijetlo popecite luk, dodajte šećer, a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješajte rajčicu pa nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i popaprite. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima. Za pripremu sataraša poželjna je široka tava (kako bi tekućina što prije isparila, a paprika sačuvala čvrstoću i razvila željenu aromu).
>>Ljetno varivo od buče uz laganu puretinu