Više od desetljeća gradio je karijeru u IT sektoru, no onda je, kaže, osjetio da ga taj svijet više ne ispunjava. Potreba za kreativnim izražavanjem potaknula ga je pak na golem zaokret pa je odlučio napustiti sigurnost korporativne sredine i posvetiti se onome što je oduvijek volio, slastičarstvu. – Radio sam u jednoj velikoj IT tvrtki, ali sve mi je postalo isto. Trebala mi je radikalna promjena koju sam isprva okarakterizirao kao krizu srednjih godina – kroz smijeh govori Siniša Kravaršćan, danas vlasnik obrta Krem.
Strast prema slastičarstvu, dodaje, nije se pojavila preko noći, a ozbiljnije je počeo eksperimentirati prije otprilike deset godina. Na internetu je, prisjeća se, vidio torte i kolače sa staklenom glazurom, koje su mi se jako svidjele pa ih je odlučio pokušati izraditi, a rezultat je bio sjajan. Na tome je, međutim, stao, sve dok od supruge nije dobio tortu iz jedne renomirane zaprešićke slastičarnice.
– Bila je toliko savršena da sam je morao rekonstruirati – kaže magistar računarstva. Kako se to dogodilo u vrijeme korone, kada je svijet usporio, vrijeme je iskoristio za ponovno istraživanje novih tehnika i kombinacija okusa, a svi koji su probali kolače ostali su oduševljeni, no pravi je preokret nastao kada mu je supruga darovala i radionice kod Mirjane Špoljar, glavne slastičarke hotela Esplanade.
– Na jednoj smo učili kako izraditi praline i to mi je bilo otkriće. Shvatio sam da mogu izraditi svoju čokoladu, sto puta bolju od one iz trgovina – ističe Siniša, koji je nakon toga ozbiljno počeo razmišljati o otvaranju svoje slastičarnice. Iskustvo, međutim, nije bilo dovoljno za pokretanje obrta pa je najprije morao upisati program prekvalifikacije na Ugostiteljsko-turističkom učilištu, koji traje godinu dana, a u sklopu edukacije odradio je i praksu u jednom hotelu. – Tada sam prvi put po osam sati bio na nogama i pripremao ozbiljne količine kolača – kaže.
Ipak, domeće, prekvalifikacija i praksa bili su mu najlakši korak na putu prema pokretanju vlastitog biznisa, teže je bilo boriti se s papirima koje je trebalo prikupiti za otvaranje obrta. Najveću pomoć ponovno mu je pružila supruga pa je obrt zaživio lanjskog studenog, a istovremeno je trajala potraga za adekvatnim kvadratima.
– Pronaći prostor u Zagrebu ekvivalent je dobitku na lotu. Na kraju sam pronašao ovaj lokal u Kozarčaninovoj 2, u kojem su se prije radili ključevi, što je značilo da ga treba potpuno preurediti – govori Siniša, koji je, kako nije uspio pronaći majstore, sam postavljao i pločice te provodio struju i vodu.
I tako je, uz ulog od oko 10 tisuća eura, nastao Krem, slastičarnica koja zasad funkcionira kao kuhinja s web-trgovinom u kojoj kupci mogu unaprijed naručiti i preuzeti delicije. – Plan je jednog dana otvoriti pravu slastičarnicu u kojoj će se moći sjesti, popiti kava i uživati u kolaču. Tada ću sigurno i nekoga zaposliti, ali još ću neko vrijeme raditi sam – kaže Kravaršćan.
Inspiriran je modernim slastičarstvom i francuskim klasicima, a u ponudi ima šest monoporcija kolača, tri torte i praline. Najprodavaniji je, ističe, kolač od pistacija i maline, tražene su i choux verzije, a sve sastojke pomno bira i kad je kvaliteta u pitanju, napominje, nema kompromisa. A iako su IT i slastičarstvo naizgled nespojivi, smatra da dijele važne karakteristike.
– U oba posla preciznost je ključna. No u prijašnjem sam ponekad na rezultate čekao mjesecima pa me posebno veseli što ih sad vidim za nekoliko sati, odmah znam je li kolač ispao kako treba – objašnjava. Usto se, dodaje, susreće s nemjerljivo manje stresa, bez obzira na to što radi od jutra do večeri.
– Tek sam na početku pa me praktički nema kod kuće, ali mislim da si ne mogu dozvoliti da odbijem neku narudžbu. Ovo mora uspjeti jer se, iskreno, u IT ne želim vratiti – zaključuje Siniša Kravaršćan.