PROJEKT UPART

Slap od recikliranih materijala: Održiva umjetnost pod nadvožnjakom kod Krivog puta

Foto: Ana Mikin
1/5
22.08.2024.
u 12:37

Rad se osvrće na sve hitniju potrebu za osmišljavanjem i implementacijom rješenja koja koja bi smanjila utjecaj efekta urbanih toplinskih otoka i učinila podnošljivijima vruće ljetne dane u gradovima koji su ponajviše pogođeni klimatskom krizom i svake godine sve više osjete posljedice globalnog zatopljenja.

U sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru – UpArt, ispod nadvožnjaka na križanju Savske ceste i Crnatkove ulice (kod Krivog puta), iznenadit će vas umjetnička instalacija Slap koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta. Ovu umjetničku instalaciju, izrađenu je od viškova folije, pleksiglasa i plastične ambalaže, koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje možete pogledati do nedjelje. Realizaciju potpisuje Jelena Petric, koja je, zajedno s Jelenom Kovačev, zaslužna i za njeno oblikovanje i postav, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom.

Rad se osvrće na sve hitniju potrebu za osmišljavanjem i implementacijom rješenja koja koja bi smanjila utjecaj efekta urbanih toplinskih otoka i učinila podnošljivijima vruće ljetne dane u gradovima koji su ponajviše pogođeni klimatskom krizom i svake godine sve više osjete posljedice globalnog zatopljenja. Slap je nastao kao rezultat kreativnog promišljanja ponovnog korištenja rabljenih i otpadnih predmeta, a kroz održivi umjetnički proces i transformaciju otpada u umjetnički rad sa svrhom, postaje primjer dobre prakse minimiziranja otpada i pružanja novog života iskorištenim predmetima te poticanja ekološkije umjetničke prakse.

POVEZANI ČLANCI:

Zvuk je oblikovao Leonard Lukinac, a iza razvoja projekta i kreativne produkcije stoji Ana Mikin. Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad 2022. godine, a Slap je treća u nizu umjetničkih upcycling intervencija koje njihov kreativni tim predstavlja u javnom prostoru. Prethodno su kroz umjetničku instalaciju Pupoljci u tunelu Grič istraživali ekološku umjetničku praksu kroz ponovnu kreativnu uporabu odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje.

– Ne odustajte od starih i iskorištenih predmeta jer baš svaki od njih ima potencijal postati nešto novo, korisno i lijepo – poručuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije