Istraživanje

Socijalna slika grada – skromni stanovi i manjak mjesta u vrtiću

ljudi
Patrik Macek/Pixsell
13.12.2011.
u 11:11

Rezultati pokazuju i da se sve više djece rađa u izvanbračnim zajednicama te porast broja samačkih domova

Starenje stanovništva u Zagrebu izraženije je nego u ostatku Hrvatske, kasnije se stupa u brak, kasnije se rađaju djeca i nema dovoljno vrtića, pokazuju rezultati socijalne slike grada za 2010. godinu.

Kako je prezentirao profesor Vlado Puljiz iz Socijalnog vijeća grada Zagreba, trend  iz 2008. godine, kada broj umrlih prvi put nije nadmašio broj živorođene djece, nastavlja se i ove godine. U Zagrebu je i veći broj samačkih kućanstava – 23 posto.

Također, alarmantan je podatak da je lani 1951 dijete ostalo bez mjesta u vrtiću. Sklopljeno je 3990 brakova, a razvedeno 1270. U izvanbračnim zajednicama rodilo se 12,8 posto djece, no taj udio raste.

Najviše se djece izvan braka rađa u Donjem i Gornjem gradu te na Peščenici, a najmanje u Sesvetama. Što se stambenog prostora tiče, često se događa da na osobu dolazi manje od 25 četvornih metara (što je standard UN-a). Za sedam posto porastao je broj korisnika stalne socijalne pomoći, a Dubrava ima najviše korisnika socijalne skrbi. U gradu je tek 0,62 posto nepismenog stanovništva, što je povoljno u usporedbi s podacima za cijelu Hrvatsku (1,8%)

Komentara 2

AU
autoritet
11:36 13.12.2011.

Neopisiva je nesposobnost Kukuriku vlasti koja u zadnjih 10 godina nije riješila manjak vrtićkih mjesta, a istovremeno deseci tisuća gradskih kvadrata zjape prazni

VE
Vexans
11:58 13.12.2011.

Konačno malo ironije.Također ,šala na svoj račun najbolja je tahnika masovne psihoterapije.Ipak,teorijski,buking u vrtićima može značit i porast zaposljenosti mladih roditelja.Također može značit povečani standard deda i baka.Umjesto da čuvaju svoju dragu unučad oni putuju svijetom i šalju imelove svojojoj nervoznoj djeci ,ee!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije