Da je ulov svjež, glavni je zahtjev Zagrepčana koji svakodnevno ribu kupuju u ribarnicama na tržnicama u Zagrebu, a zatim se traži koja je riba najjeftinija, pa tako prvo planu srdelice, oslić, orada i brancin.
– Za srdelice, koje se prodaju za 20 kuna po kili treba doći rano ujutro, kasnije ih je nemoguće naći – rekao je Mladen Ribar koji ribu prodaje u ribarnici na Dolcu gdje ponuda ne zaostaje za ponudom u gradovima na moru, niti po raznolikosti i kvaliteti, a niti po cijeni. Poručuju tako i trgovci s Dolca s kojima smo jučer razgovarali, ali i kupci koji su ponudom zadovoljni.
Skuplje nego izvan sezone
– Ne kupujem ribu redovito, trebao bih češće, no kada god dođem u ribarnicu na Dolcu ponuda je dobra, a i cijene su prihvatljive – rekao je Ivica Šprljan iz Zagreba koji je jučer kupio svježe osliće.
Kako kažu trgovci, riba na tržnice svakodnevno dolazi, tako da se kupci ne trebaju brinuti je li svježa, a cijena varira od komada do komada i na nju utječe više faktora.
– Cijena ovisi o tome dolazi li riba iz uzgoja ili je ulovljena na otvorenom moru. Tako, primjerice, brancin i orada iz uzgoja stoje od 70 do 90 kuna, a divljima se cijena penje od 120 do 220 kuna – objasnila je Nataša Stepan koja na Dolcu ribu prodaje već 20 godina. Također, ističe da više novca treba izdvojiti za kilu kvalitetnijeg i većeg komada ribe pa tako cijena oslića varira od 25 pa sve do 100 kuna.
Kako doznajemo, pak, s tržnica u Splitu, Rijeci i Zadru, cijene su slične kao i Zagrebu, no više nego izvan sezone. Također, teško je doći do kvalitetne divlje ribe.
– S cijenom nitko nije zadovoljan, a problem je i što smo u razdoblju kada je stvarno malo ribe, a ona svježe ulovljena s brodova ide direktno u restorane i ostale ugostiteljske objekte – rekao je Ivica Penova iz Tržnica Split. A Vlatko Marušić, direktor Tržnice Zadar, istaknuo je kako je čak lakše naći jeftinu ribu s obzirom na to da je ona kvalitetnija i skuplja odmah razgrabljena.
Stiže redovito
Ipak, prodavači s Dolca tvrde kako im redovito stiže riba s Jadrana, a osim najpopularnijih srdelica, oslića, orade, u ponudi je redovito i grdobina, zubatac, kovač, tuna, raža...
– Jedino nam losos dolazi iz Norveške, kao i drugima – rekla je Nataša Stepan. Na tržnici su osim riba, popularne i lignje, muzgavci i hobotnice.
– Kila svježih domaćih lignji iz Jadrana je 120 do 150 kuna, dok su smrznute lignje i dvostruk jeftinije – rekla je Nada Trbović koja u ribarnici na Dolcu radi 6 godina, a svježa riba svaki joj dan stiže s Paga.
nikad mi nije bilo jasno zakaj su ribe toliko skuplje od mesa