Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi biciklista

Staze završavaju usred ceste, a na mostovima se biciklisti sudaraju

biciklistička staza
Daniel Kasap/PIXSELL
18.03.2013.
u 21:00

Zeleni val i savski mostovi te križanje Mihanovićeve – Vodnikove najkritičnije su točke u javnom biciklističkom prometu

Prošle je godine na dijelu od Mihanovićeve do Vodnikove jedan biciklist smrtno stradao, a dvoje je s težim ozljedama završilo u bolnici. Baš je taj potez, uza zeleni val i savske mostove, najkritičnija točka u javnom biciklističkom prometu.

– Problem biciklističkih staza vrlo je slabo obrađen, a struka se time nije bavila – kazao je Vladimir Halgota iz “Sindikata biciklista” koji je pokazao neka apsurdna prometna rješenja gradskog Ureda za promet. Na mostovima je najkritičnije zbog jednosmjernih staza jer je dilema poštovati pravilo desne strane ili slijediti strelicu koju je iscrtana unutar staze.

– Na mostu, kad nailaze jedan prema drugom, uvijek je jedan u krivu i problem je ako se netko ne želi maknuti, ako su uokolo pješaci ili stup ili kanta za smeće – objašnjava Vladimir. Dok na zelenom valu pokraj HNK staza s lijeve strane završava usred ceste, a nastavlja se na suprotnoj, desnoj strani, Vladimir Halgota ističe i slabu vidljivost biciklističkih staza koje nisu odgovarajuće obilježene.

– U Zagrebu su samo tri mjesta označena znakom za biciklističku stazu, od toga jedan stoji na mjestu na kojem nema prijelaza. Riječ je o križanju Bauerove i Martićeve ulice gdje se staza prekida pa moraš gurati bicikl, ali ima znak da je tamo staza. Druga stvar je što se boja kojom su staze obilježene brzo ispiru, a zapravo bi trebale biti izrađene od drugog materijala, čime bi se jasno istaknule – objašnjava Vladimir.

>>Jeste li vidjeli kad je vratima auta pokosila biciklisticu?

Komentara 1

MI
Milkica
23:53 18.03.2013.

O čemu govorite? "Dio između Mihanovićeve i Vodnikove" zove se Marulićev trg. A križanja spomenutih ulica nema, jer se, gle čuda, ne dodiruju? Fenomenalna vam je gradska rubrika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije