Žarko Pecija suprugu opskrbljuje namirnicima s Dolca, a ona priprema goveđu juhu i pečenu ribu za glavno jelo.
Sastojci:
2 kg svježeg šarana
50 g krupne morske soli
1 grančica ružmarina
2 male kriške limuna
4 lista lovora
10 g tanko narezane slanine
1 dl vode
Za preljev:
1 režanj češnjaka
2 jušne žlice bučinog ulja
malo vlasca
2 lista svježeg peršina
2 čajne žlice crvene mljevene parike
4 čajne žlice Vegete
1 dl soka od paradajza
Postupak:
Očišćenog šarana plitko zarežite po koži s obje strane. Zasolite te prekrijte slaninom. U duboki lim za pečenje nalijte vode, dodajte masnoće (ulja ili masti), lovor, malo limuna i ružmarin. Pokriti s alu folijom i staviti u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva pa peći 50 minuta. Fini preljev napravite od sitno isjeckanog češnjaka, bučinog ulja, Vegete, soka od paradajza, vlasca, peršina i crvene paprike. Nakon pečenja izvadite šarana iz pećnice i iz folije. Prelijte ga s preljevom i pecite (bez pokrivanja) još 15 minuta. Kada poprimi lijepu boju i laganu koricu (nakon 15 minuta) izvadite ga i narežite na kriške, poslužite uz krumpir ili grah salatu s bučinim uljem.
>>Što ima na placu: Varivo od poriluka s kobasicama
saran je premasna riba, mi jedemo list i medaljone od vraga, a prije toga jakobs skoljke, scampe i jastoga, onda neko dobro spanjolsko vino ili amaroe iz italije....toga svega nema u metropoli.....