zagrijte se!

Što jesti kad je ovako hladno? Za zagrijavanje kiseli kupus

dani ezoterije (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
12.12.2012.
u 17:46

Zimi je dobro i koristiti što više pećnicu, koja daje najviše energije hrani kao i neke pomalo zaboravljene namirnice

Što jesti kad je ovako hladno, pitanje je na koje odgovor ima Darko Pribeg koji se bavi makrobiotikom. Ako ste na spomen makrobiotike pomislili da ćete jesti nešto jako egzotično, u krivu ste, jer je ovdje riječ o domaćoj makrobiotičkoj kuhinji u kojoj ima puno graha, kupusa i repe. Dakle, hranu valja prilagođavati godišnjem dobu. Zimi treba jesti hranu koja se dugo kuha, baš kao što su jeli naši stari, zaboraviti hranu na brzinu i na naglo.

Ne zaboravite meso

Ipak, ne treba zaboraviti ni meso, ali ne svakog dana, nego jednom ili dvaput tjedno. Za zagrijavanje organizma dobro je jesti i pomalo zaboravljene žitarice, heljdu, pir i proso, ne zaboraviti ni kukuruzne žgance. Povrće za variva treba rezati na krupne komade, jer ga treba dugo kuhati, kako bi u tom kuhanju prikupilo energiju koja će vas grijati kad izađete na snijeg. Zimi je dobro i koristiti što više pećnicu, koja daje najviše energije hrani, te ukiseljeno povrće, kiseli kupus i repu.

– Zima je vrijeme kad se boravi u kući, obitelj je na okupu, sve je sporo i ima vremena za dugo pripremanje hrane – kaže Pribeg.

Poboljšajte cirkulaciju

Od u nas ne previše korištenih namirnica preporučuje đumbir, koji poboljšava cirkulaciju, i u jelima i kao oblog za dijelove tijela u kojima je cirkulacija slaba. Pribeg preporučuje i da se povrće prije kuhanja prži, tako ćete dobiti bolji okus i energetski jaču hranu.

Pribeg je sa svojom makrobiotičkom kuhinjom bio među izlagačima na Danima ezoterije koji su se prošlog vikenda održali u Zagrebu, u Europskom domu. Tamo će ponovno biti iduće subote, 15. prosinca, kao i drugi izlagači, za različite ukuse u području koje polako osvaja poklonike koji su se sami uvjerili u djelotvornost. Moći će se nabaviti, primjerice, piramide vidovnjakinje Vesnice Ilijić, koje prema svjedočenjima korisnika, mogu služiti u terapeutske svrhe, zaštititi od negativnog zračenja u domu. Jasna Klara Matić, nekadašnja odvjetnica, danas majstorica healinga, izlaže svoje slike anđela pa tu može pronaći svog anđela.

Komentara 2

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
18:20 12.12.2012.

za zagrijavanje kiseli kupus a onda udariti po mesu i sve zaliti vinom

OB
-obrisani-
22:26 12.12.2012.

Netočno, zima i ljeto traže kuhana jela. Toplo je uvijek korisno, hladno previše vlaži tijelo. ----------- " Zimi treba jesti hranu koja se dugo kuha, baš kao što su jeli naši stari, zaboraviti hranu na brzinu i na naglo."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije