Što jesti kad je ovako hladno, pitanje je na koje odgovor ima Darko Pribeg koji se bavi makrobiotikom. Ako ste na spomen makrobiotike pomislili da ćete jesti nešto jako egzotično, u krivu ste, jer je ovdje riječ o domaćoj makrobiotičkoj kuhinji u kojoj ima puno graha, kupusa i repe. Dakle, hranu valja prilagođavati godišnjem dobu. Zimi treba jesti hranu koja se dugo kuha, baš kao što su jeli naši stari, zaboraviti hranu na brzinu i na naglo.
Ne zaboravite meso
Ipak, ne treba zaboraviti ni meso, ali ne svakog dana, nego jednom ili dvaput tjedno. Za zagrijavanje organizma dobro je jesti i pomalo zaboravljene žitarice, heljdu, pir i proso, ne zaboraviti ni kukuruzne žgance. Povrće za variva treba rezati na krupne komade, jer ga treba dugo kuhati, kako bi u tom kuhanju prikupilo energiju koja će vas grijati kad izađete na snijeg. Zimi je dobro i koristiti što više pećnicu, koja daje najviše energije hrani, te ukiseljeno povrće, kiseli kupus i repu.
– Zima je vrijeme kad se boravi u kući, obitelj je na okupu, sve je sporo i ima vremena za dugo pripremanje hrane – kaže Pribeg.
Poboljšajte cirkulaciju
Od u nas ne previše korištenih namirnica preporučuje đumbir, koji poboljšava cirkulaciju, i u jelima i kao oblog za dijelove tijela u kojima je cirkulacija slaba. Pribeg preporučuje i da se povrće prije kuhanja prži, tako ćete dobiti bolji okus i energetski jaču hranu.
Pribeg je sa svojom makrobiotičkom kuhinjom bio među izlagačima na Danima ezoterije koji su se prošlog vikenda održali u Zagrebu, u Europskom domu. Tamo će ponovno biti iduće subote, 15. prosinca, kao i drugi izlagači, za različite ukuse u području koje polako osvaja poklonike koji su se sami uvjerili u djelotvornost. Moći će se nabaviti, primjerice, piramide vidovnjakinje Vesnice Ilijić, koje prema svjedočenjima korisnika, mogu služiti u terapeutske svrhe, zaštititi od negativnog zračenja u domu. Jasna Klara Matić, nekadašnja odvjetnica, danas majstorica healinga, izlaže svoje slike anđela pa tu može pronaći svog anđela.
za zagrijavanje kiseli kupus a onda udariti po mesu i sve zaliti vinom