Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK SUKOBA U EUROPI

'Studentska riječ' u Gradskoj knjižnici: U goste dolazi dragovoljac iz Domovinskog rata

Šibenik: Gradska knjižnica Juraj Šižgori?
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
04.03.2024.
u 16:59

Diskurs o ratu najčešće je sveden na puko moraliziranje, a za razumijevanje potrebno je krenuti od filozofske i ekonomske podloge, poručuju organizatori

Druga sezona ciklusa tribina Studentska riječi nastavlja se punom parom. Naime, druga ovosezonska tribina održat će se u četvrtak, 7. ožujka u 19 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, na trećem katu. Tema tribine bit će rat, ali i aktualna zbivanja o kojima će više reći gost. Radi se o hrvatskom sociologu i filozofu te dragovoljcu Domovinskog rata profesor Ozrenu Žunecu, a urednik i voditelj ove tribine bit će Luka Mayer. 

Povratak rata u Europu nakon desetljeća mira, trenutna kriza na Bliskom istoku, tenzije oko Tajvana, sveprisutna prijetnja nuklearnog sukoba i druga nedavna događanja dovela su do reaktualizacije potrebe za razumijevanjem vojnog sukoba, odnosno rata, i njegove uloge na međunarodnom planu i u stvaranju povijesti, neka su od tema koja će se načeti ovaj četvrtak.

VEZANI ČLANCI:

– Unatoč važnosti i kompleksnosti fenomena rata, prevladavajući je diskurs o njemu prečesto reduktivan i pojednostavljen - sveden na puko moraliziranje, navijanje ili pak očajavanje nad iskvarenom ljudskom prirodom. Njegovo je istinsko razumijevanje, međutim, moguće jedino posredstvom teorije koja može objasniti društvenu, političku, ekonomsku i filozofsku podlogu nastanka rata – poručuju organizatori.

Ciklus tribina Studentska riječ nastao je u suradnji Knjižnica grada Zagreba - Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj programa je da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice, kao i u online dostupnoj snimci tribine.

VIDEO: Kakve su ovo sve sprave? Klinika za psihijatriju Vrapče i ove je godine otvorila vrata u Noći muzeja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije