Dan polja uljne tikve održan je jučer na OPG-u Bakran RWA Hrvatska u suradnji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Grada Ivanić-Grada i RWA Hrvatska. Za mjesec dana, pak, započinje najveća kontinentalna manifestacija posvećena kraljici jeseni – jubilarna 20.Bučijada.
U cilju popularizacije i povećanja proizvodnje uljnih tikvi i bučinog ulja na prostoru kontinentalne Hrvatske, na poljima OPG-a Bakran zasađeno je 7 različitih sorti uljnih tikvi u suradnji RWA Hrvatska, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada. Svrha sadnje bila je pronalaženje najoptimalnije sorte za uzgoj uljnih tikvi s košticama koje daju najviše ulja.
– Ovo je uvod u ovogodišnju jubilarnu 20. Bučijadu koja će biti bolja, veća i jača nego sve do sada. Zahvaljujem svim poljoprivrednicima na trudu i radu koji godinama ulažu u uzgoj i proizvodnju bučinog ulja te svim ljudima koji ih vjerno prate. I dalje ćemo podupirati sve njihove aktivnosti i raditi na daljnjoj promociji jednog od naših triju crnih zlata – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.
Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve. Različite sorte mogu se razlikovati po prinosu, otpornosti na bolesti, vremenskim uvjetima, te kvaliteti ulja koje se dobiva iz njihovih sjemenki. – Iako ovaj kraj nije najveći u Hrvatskoj po uzgoju uljnih tikvi, uspješan je po brendiranju i podržavanju lokalnih proizvođača. Od manifestacije poput Bučijade svi u lancu imaju velike koristi. Cilj nam je zadržati ljude na selu, povećati poljoprivrednu proizvodnju, i to onu bez GMO-a, i od proizvoda raditi dodanu vrijednost“, rekla je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.
U Europi se uljna tikva uzgaja na 55.000 hektara, od čega najviše u Austriji. U zadnjih nekoliko godina povećan je prinos zahvaljujući novim hibridima, ali i uvjetima uzgoja. Andrej Romanić, član uprave Patent CO Hrvatska d.o.o. istaknuo je kako se nada da će poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj rasti, kao i broj poljoprivrednika, jer nam je to budućnost. Igor Ribarić, voditelj programa sjemena RWA Hrvatska zahvalio se na zajedničkoj suradnji na ovom hvalevrijednom projektu. – Konstantno ulažemo u hrvatsku poljoprivredu i želimo pokazati naše inovacije. Na poljoprivredu najviše utječu vremenske prilike, pa naši hibridi nude opciju otpornu na stresne uvjete dok su s druge strane prilagođeni podneblju samog uzgoja – rekao je, a prigodno se obratio i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.
„Drago mi je biti na manifestaciji koja promovira proizvodnju i proizvođače. Od prvog dana podržavamo Bučijadu, ali i same ljude koji uporno rade na uzgoju. Nastavite i dalje, bez obzira na nedaće i izazove, klimatske promjene i one na tržištu. Iako nam proizvodnja uljnih tikvi na razini cijele Hrvatske pada, u Ivanić-Gradu je sa 20 ha u porastu. Kvaliteta ulja često je okrunjena zlatima na natjecanjima, što potrošačima daje dodatan poticaj za kupovinu hrvatskog proizvoda“, naglasio je Kraljičković.
Uljne tikve (buče golice) uzgajaju se već dugi niz godina u Hrvatskoj, jer su izrazito pogodne za uzgoj u našoj klimi, te nisu zahtjevne i uspijevaju na gotovo svakom tlu. Na poljima OPG-a Bakran u svibnju je posađeno 7 sorti uljnih tikvi: GL Rustikal, GL Rudolf, GL Inka, GL Atomic, GL Leopold, Gleisdorfer i GL Ruperch. „Najbolje su se pokazale Rustikal i Rudolf, te Atomic koje su se razvile najviše koštica“, rekao je Čedomir Bakran. Sada, na kraju kolovoza, kreće berba te sušenje koštica od kojih na kraju nastaje bučino ulje i ostali proizvodi poput namaza ili sušenih slanih koštica. Prehrambeno-tehnološki fakultet napravit će analizu kvalitete ulja od svake sorte, koja će biti predstavljena na stručnom skupu u sklopu Bučijade.
OPG Bakran bavi se uzgojem uljnih tikvi dugi niz godina. Čedomir i Milica Bakran, sada umirovljenici, sami se brinu o svojoj proizvodnji. Imaju bučino ulje (100 postotno hladno prešano, 100 postotno toplo prešano, 70 postotno toplo prešano), namaz od bučinih koštica, pekmez od buče i bučino brašno. „Spremni smo za ovogodišnju Bučijadu!“
Ivanićgradski brend Buchusha premium bučino ulje ima kakvoću zajamčenu certifikatima HCCAP, Halal i Košer. „Od oko 40 kg bučinih sjemenki može se dobiti oko 17 litara čistog bučinog ulja, ovisno o kvaliteti samih buča“, ističe Bakran. Bučino ulje je poznato kao proizvod bogat brojnim vitaminima (A, E, C, K, vitamina B grupe, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfora, kalcija, magnezija, kalija), ali i važnim elementima u tragovima (željezo, cink, mangan).
Ivanićgradska Bučijada najveći je gospodarski sajam buča, bučinog ulja i proizvoda od buče u Hrvatskoj. Ove godine slavi svoju 20. obljetnicu, a održat će se 5. i 6. listopada 2024. godine.