VLADA I SABOR U OBNOVLJENOJ POVIJESNOJ ZGRADI

Svečano otvorena palača Bužan: 5,4 milijuna eura uloženo u obnovu nakon potresa

Zagreb: Predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvorenja obnovljene Palače Bužan
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell
1/8
21.10.2024.
u 16:34

Osim palače Bužan, na Gornjem se gradu obnavlja niz zgrada, poput crkva sv. Marka i sv. Katarine, zgrade HAZU-a i Instituta za povijest, atelijera Meštrović, a od nedavno i zgrada Hrvatskog sabora, dodao je Plenković.

Svečano je otvorena obnovljena palača Bužan - zgrada Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, u obnovu je uloženo 5,4 milijuna eura, a premijer Andrej Plenković je istaknuo kako bez potresa 2020. godine na bi bilo tolikih ulaganja u obnovu zgrada na Gornjem gradu. – Deset sekundi za deset godina obnove, rekao sam to još 2020. godine. Čini mi se da ovi veliki projekti idu puno brže, ali nažalost, to su tako velike elementarne nepogode koje su nam izazvale velike troškove i velika ulaganja. S druge strane, gotovo sam siguran da nikad ovakvih ulaganja u obnovu svih ovih zgrada na Gornjem gradu ne bi bilo da nije bilo bilo potresa – kazao je Plenković u prigodnom obraćanju na svečanosti otvorenja.

Vlada je mogla oštećene zgrade vratiti u prijašnje stanje što bi bilo jednostavnije, brže i jeftinije, napomenuo je premijer, ali i dalje bi postojao rizik da ih sruši neki novi potres.  – Odabrali smo teži, zahtjevniji put koji ponekad izaziva nezadovoljstvo i nestrpljenje zbog brzine, ali odabrali smo sigurnost. Protupotresna sigurnost konstrukcijski obnovljenih zgrada danas je na suvremenoj, najvišoj razini i svaka takva investicija jamči nam opstanak i trajanje ovih zgrada, kao i sigurnost rada u njima, u desetljećima pred nama – rekao je.

POVEZANI ČLANCI:

Osim palače Bužan, na Gornjem se gradu obnavlja niz zgrada, poput crkva sv. Marka i sv. Katarine, zgrade HAZU-a i Instituta za povijest, atelijera Meštrović, a od nedavno i zgrada Hrvatskog sabora, dodao je Plenković. U obnovu palače Bužan uloženo je 5,4 milijuna eura osiguranih iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Riječ je o jednom od 400 objekata vrijednih spomenika kulture na području Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije čiju je obnovu preuzelo resorno ministarstvo.

– Ova palača pokazuje izvrsnost naše struke, koliko hrvatska konzervatorska, restauratorska i projektantska struka ima znanja i koliko je u stanju u tako kratkim rokovima provesti sva istraživanja, provesti sve potrebne radove i otvoriti ju javnostI – kazala je.

Ravnateljica Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Marija Vrhovski rekla je da su osim zgrade obnovljene i podrumske prostorije ispod nje, kao i pročelje prema Radićevoj ulici koje je je zadnji put obnovljeno davnih 1940-ih godina.  – Još 2018. godine smo krenuli s projektom uređenja potkrovlja, s obzirom na nedostatak uredskih prostorija. I kad smo mislili da smo završili prvu fazu, neplanirano se dogodio potres i vratio nas na sami početak, gdje je trebalo razmišljati o kompletnoj obnovi ove gornjogradske ljepotice – kazala je Vrhovski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije