Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajan uspjeh

Svjetski prvaci u futsalu: Sad ispiti, a potom idemo i po europsko zlato

storyeditor/2024-06-18/UniSport_ZG.jpeg
Foto: UNISPORT ZG
1/24
20.06.2024.
u 13:00

Kombinirati vrhunski sport i akademske obveze nije lako, ali najvažnije je da u tome uživate, ističu

Kada nisu na predavanjima, osvajaju odličja. Zagrebačka sveučilišna futsal reprezentacija ovoga se tjedna vratila s FISU Svjetskog prvenstva u Šangaju, gdje je predstavljala Hrvatsku i u jakoj konkurenciji osvojila titulu prvaka svijeta, i to svladavši u finalu Brazil s visokih 4:1. Slavlje koje je počelo još u Kini nastavilo se u zagrebačkoj zračnoj luci, a doček im je priređen i u Studentskom domu Stjepan Radić.

Stigle čestitke i od vatrenih

– Još mi nije došlo do glave da smo napravili ovakav rezultat, mislim da će mi se tek u sljedećih tjedan dana sve sleći i da će tada prave emocije izići na vidjelo. Presretni smo – kaže kapetan ekipe Bruno Kovačić, koji uz vrhunski sport balansira i akademski put na Ekonomskom fakultetu.

VEZANI ČLANCI: 

Podrška se, dodaje, osjetila i do Kine, a s obitelji i prijateljima stalno su bili u kontaktu.

– Put je bio dug, morali smo se prilagoditi i na njihovu hranu, ali bilo je to lijepo iskustvo koje se dogodi možda jednom u životu, pamtit ću ga kao nezaboravnih deset dana – ističe Kovačić.

Na putu do zlata na prvenstvu koje je okupilo najbolje iz 16 zemalja porazili su futsalske velesile kao što su Portugal i Ukrajina te naposljetku Brazil, a potajno su se, otkriva reprezentativac Filip Novak, i nadali odličju.

– Dugi niz godina smo među boljima u Europi, sad smo to dokazali i na svjetskoj razini. Još smo u ritmu iz sezone, srećom nije bilo ozljeda pa smo i fizički spremni – naglašava Filip, kojemu, baš kao i ostatku kolega, prvenstvo dolazi usred ispitnih rokova pa pitamo i kako to balansiraju.

– To su sad slatke brige nakon ovakvog rezultata. Kombinirati vrhunski sport i akademske obveze nije lako, ali najvažnije je da voliš ono što radiš i u tome uživaš pa ništa nije teško – odgovara.

17.06.2024., Velika Gorica - Svecani docek hrvatskoj sveucilisnoj reprezentaciji u futsalu na Medjunarodnoj zracnoj luci dr. "Franjo Tudjma" koja je osvojila Svjetsko sveucilisno prvenstvo. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

No, dečki nemaju puno vremena za pauzu, već početkom srpnja čeka ih Europsko prvenstvo u Debrecenu u susjednoj Mađarskoj, gdje također napadaju zlato. – Do tada učenje i polaganje ispita da što više riješimo i da smo mirni do Europskog. Naravno, i tu su očekivanja velika – kaže Kovačić.

Vijest o svjetskom uspjehu naših studenata stigla je i do Njemačke, do izbornika Zlatka Dalića i kapetana Luke Modrića, koji su također uputili čestitke, kao i predsjednik Zoran Milanović. A čestitao im je i legendarni Zorislav Srebrić.

– Pobijediti jedan Brazil u finalu, to je bez premca uspjeh. Našim sportašima treba poboljšati uvjete rada jer su pomogli i afirmaciji hrvatskog sporta, nogometa i države – naglasio je.

VEZANI ČLANCI: 

Nažalost, poput brojnih sportskih uspjeha, i ovaj ima drugu stranu medalje, nedostatnu infrastrukturu te činjenicu da u glavnom gradu sveučilište koje broji više od 60 tisuća studenata praktički nema suvremenu dvoranu.

– Nadam se da će ovaj uspjeh otvoriti neka vrata i siguran sam da akademska zajednica zaslužuje dobiti sportski objekt – ističe profesor Davor Pavlović, predsjednik Zagrebačkog akademskog sportskog saveza. U tom sustavu na sveučilištu, dodaje, sudjeluje više od pet tisuća sportaša godišnje, a futsal je jedan od najdominantnijih sportova i imaju četrdesetak ekipa.

Dogodine natjecanje u metropoli

Motiv više za novu dvoranu i bolje uvjete jest i činjenica da je Sveučilište u Zagrebu od 2016. čak triput proglašeno najuspješnijim u Europi po rezultatima u sportu. Futsal ekipa osvojila je i Europske igre 2022. u Poljskoj, a od 2019. do danas državni prvaci bili su čak četiri puta. Usto, Zagreb će nagodinu biti domaćin Europskog sveučilišnog futsal prvenstva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije