došlo do naguravanja

Zaključali konje na Hipodromu i nikoga ne puštaju: 'Ovo je talačka situacija, nisu pili od jučer'

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
23.11.2023.
u 19:54

Ovo je nevjerojatno nasilje nad životinjama i nad sportom. To vam je slično kao da netko želi izbaciti Dinamo iz Maksimira jer neki rekreativni klub može više platiti korištenje stadiona. Što je sljedeće? Hoće li Ustanova zarobiti braću Sinković i čamce na Jarunu? - pita se Ponjević.

Na zagrebačkom Hipodromu od jutros traje prava talačka kriza. Kako kažu naši sugovornici, zaposlenici Ureda za upravljanje sportskim objektima zaključali su konje u boksove i ne dopuštaju pristup jahačima, trenerima, osoblju koje ih poji i hrani te čisti bokseve i izvodi ih van -navodi Enimark Ponjević, predsjednik Hrvatskog galopskog saveza čiji klubovi na Hipodromu imaju 45 trkaćih konja. 

–Ne žele nas pustiti dok ne potpišemo dodatne ugovore mimo ugovornih obaveza ustanove prema sportskim savezima iz programa javnih potreba – tvrdi on. Situacija je opasna za konje jer neki od njih slijede posebnu ishranu, primaju lijekove i traže posebnu skrb, koju im ne mogu 'generički' osigurati djelatnici Zagrebačkog Hipodroma.

–Naši konji nemaju uopće vodu u boksevima, što znači da nisu pili još od jučer popodne, niti jeli, te je time sada jako ugroženo zdravlje životinja. Ovo je talačka situacija u kojoj je tvrtka koja se brine o održavanju terena zarobila životinje da bi ucijenila sportaše da potpišu dodatni ugovor - kaže Enimark Ponjević.

Zagreb: Na Hipodromu zaključali konje u štale i ne puštaju jahače k njima
1/10

Problem koji je danas eskalirao, kaže, traje već neko vrijeme jer Ustanova prednost korištenja Hipodroma daje prednost rekreativcima jer smatraju da im je to financijski isplativije. 

–Hipodrom je sportski objekt, a ne rekreativni - ističe Ponjević koji je s kolegama iz Saveza pokušao doći do konja večeras, no put im je prepriječila skupina ljudi koji su se predstavili kao zaštitari. 

–Nisu se htjeli predstaviti, niti su bili u odorama. Nasrnuli su na nas, pozvali smo policiju. S konjima na Hipodromu su čitav dan zarobljeni i moji radnici što je nedopustivo. Htjeli smo nahraniti konje, a oni su nas napali - ispričao je. 

Novi ugovori koje im nude, dodaje, jednaki su kao za rekreativce i ne žele ih potpisati jer se, kaže, njihova djelatnost na Hipodromu financira iz programa javnih potreba u sportu. 

–Ovo je nevjerojatno nasilje nad životinjama i nad sportom. To vam je slično kao da netko želi izbaciti Dinamo iz Maksimira jer neki rekreativni klub može više platiti korištenje stadiona. što je sljedeće? Hoće li Ustanova zarobiti braću Sinković i čamce na Jarunu? - pita se Ponjević.  

Do svog konja 914 Vilima ne može ni rekreativka Lana Pribanić. 

–Do četvrtka smo trebali predati zahtjev za smještaj konja. Trebam novi ugovor jer konj još nije službeno moj i nema valjanu putovnicu. Bez nje ne žele mi napraviti ugovor i drže konja zaključanog u štali! Kažu da ga hrane, ali ne ide van što je opasno za konje jer mogu dobiti kolike ako se ne kreću. Nevjerojatno mi je da su zbog nekakvog papira zatvorili živo biće u štalu - u šoku je Lana Pribanić koja ih je zamolila za razumijevanje jer će joj da pribavi potrebnu dokumentaciju trebati nekoliko dana. Na to su joj odgovorili, kaže, da pošalje mail. 

–To znači da će biti zatvoren cijeli vikend, da će četiri dana provesti u štali. Zanima me tko će biti odgovoran ako se nešto dogodi mom konju- govori rekreativka koja se nada da će uspjeti skupiti potrebne papire prije vikenda. 

A što se događa na Hipodromu upitali smo Grad Zagreb i Ustanovu za upravljanje sportskim objektima. Odgovore ćemo objaviti čim ih zaprimimo. 

Komentara 17

BL
Blabla01
15:02 24.11.2023.

A to što taj Emerik il', kak se zove , mlati tuđe konje i rekreativce i naganja terencima i prijeti, nikom ništa?

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
21:39 23.11.2023.

kaj vele u gradu za ovo?

Avatar Glasrazuma1
Glasrazuma1
21:02 23.11.2023.

Ovo je moguce samo u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije