Lupanje loncima, miješanje pjenjačom po gustim kremama, stavljanje najtanjeg završnog sloja čokoladnog preljeva, a potom uživanje u slasticama koje si sam napravio... Sve to svojstveno je strastvenim kuharima, no i onima koji to nisu. To najbolje zna 12 polaznika tečaja kuhanja za početnike koji je pokrenuo Klub Gastronomada. Tajne kuhanja na tom im tečaju otkrivaju profesionalni kuhari.
Plač zbog luka
– Nitko za sebe neće reći da je antitalent. Obično tečaj upisuju zaljubljenici u kuhanje jer u tom području uvijek postoji neka sitnica i caka koju dotad nisi znao, a mogla bi ti puno pomoći kasnije. No ponajprije je riječ o uživanju u spremanju hrane – kaže Dunja Dretar, jedna od polaznica. Dva puta tjedno različita ekipa sastaje se u prostorijama u Jurišićevoj ulici, a gastronomad Robert Ripli, jedan od osnivača, kaže da tečajevi traju cijele godine.
– Nikome u kuhanju ne leži sve. Ima i dama u četrdesetima kojima ruke drhte dok čiste luk – kaže Ripli te dodaje da u sklopu radionica uče o organizaciji kućnog hladnjaka i nabavi namirnica, od kumice ili iz omiljenog dućana.
Investicija u život
– Također, otkrivamo tajne rižota i učimo raditi kruh i domaću tjesteninu, marinade, načine pripreme mesa, učimo kako koristiti začine, kako pripremiti ribu, školjke i mekušce – dodaje. Sve što se skuha ujedno se pojede uz pokoju čašu biranog vina, a posljednji sat kuhari kuhaju za polaznike. Iako je cijena tečaja 3060 kuna, zanimanje je veliko i treba se na vrijeme prijaviti.
Ovakav način učenja zaintrigirao je i Franju Hanzla, odnosno njegovu suprugu.
– Tečaj je bio dar za rođendan. Oduvijek sam volio kuhati doma, kuhanje mi je velika ljubav, no uvijek sam kuhao prema osjećaju – kaže Hanzl te se šali da je supruzi tečaj investicija u njihov zajednički život. Na nagovor djevojke na tečaj je krenuo i Marin Mladinić te tako ispunio dugogodišnji san. Kuharsku školu poželio je upisati još nakon osnovne, no, kako kaže, odustao je zbog oca.
– Nije mi dao da upišem. Rekao je da to nije zanimanje za mene. Sada sam, nakon što sam postao doktor znanosti, biologije, ipak odlučio nadograditi znanje – kaže Mladinić koji je jedan od većine muškaraca na tečaju. Na satu koji smo posjetili pripremali su slastice, a tečaj su produljili za jedan sat. Nije im nikako išlo napraviti savršen završni preljev pa su ga iznova radili – šest puta.