BRZI TESTOVI U ZAGREBU

Testirano 1200 osoba: 'Test je malo neugodan, ali sva sreća – kratko traje'

Zagreb: Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/11
23.11.2020.
u 19:57

Prvog dana testiranja na koronavirus antigenskim testom u Zagrebu je na 12 lokacija uzet bris od 1200 građana.

Zubato je sunce granulo danas nad Zagrebom, a u Sigetu pred Domom zdravlja Centar već oko pola devet formirala se dugačka kolona automobila koju su usmjeravala dva prometna policajca. Prvih sto građana koji su se preko aplikacije brzitest.com.hr naručili na testiranje besplatnim antigenskim testovima na SARS-CoV-2, koje od ponedjeljka na 12 lokacija provodi Grad Zagreb, pristupilo je uzimanju brisa.

Prioritet kontakti zaraženih

Čitav postupak jednostavan je i brz. U automobilima ili pješice građani dođu pred šator postavljen ispred doma zdravlja, medicinsko osoblje uzima im briseve nosa, a rezultati su poznati za dvadesetak minuta. Za obradu pacijenta medicinarima je potrebno svega dvije-tri minute pa je dugačka kolona automobila formirana pred Domom zdravlja Centar nestala za oko 45 minuta.

– Došla sam se testirati jer sam kontakt pozitivnog na koronavirus i ne želim riskirati. Test je malo neugodan, ali sva sreća – kratko traje. Idem sad kući na toplo, rezultat ću uskoro dobiti mailom i nadam se da će biti negativan – kazala nam je gospođa Andrea koja se na testiranje dovezla, a potom otišla kući u izolaciju.

Grad Zagreb naručio je 60.000 ovakvih, brzih testova, a ako bude interesa građana, naručit će ih još, poručili su. Da interes itekako postoji, pokazuju prizori iz današnje kolone, ali i podatak da su svi termini za testiranje u ponedjeljak i utorak popunjeni pa je prvi slobodan termin u Zagrebu u srijedu 25. studenog. Danas je na 12 lokacija tako testirano 1200 građana.

– Ovim je testom u Madridu detektiran velik broj zaraženih što je pomoglo u sprečavanju širenja epidemije, a sličan rezultat očekujemo i u Zagrebu – kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji se nada da će brze testove uvesti i u drugim gradovima.

Punkt za brzo testiranje u ambulanti Doma zdravlja Centar u Sigetu službeno je otvorio gradonačelnik Milan Bandić. Iako se špekuliralo da će i on sam isprobati brzi test, to ipak nije učinio, već je poručio da se ionako testira svaki dan.

– Na ovome radimo već mjesec dana. Cilj je zaštita zdravlja građana Zagreba. Test služi za brzu detekciju koronavirusa i sprečavanju širenja zaraze. Sretan sam što smo krenuli prvi u Hrvatskoj s time, a vidite po koloni i interesu građana da smo donijeli dobru odluku – kazao je gradonačelnik.

Ravnateljica Doma zdravlja Centar Antonija Balenović istaknula je pak da su brzi testovi prije svega namijenjeni onima koji imaju kliničke simptome bolesti COVID-19 te kontaktima potvrđenih slučajeva.

Zagreb: Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić
1/19

– Testovi su brzi, točni i pouzdani. Zadnja tri tjedna imali smo velike pripreme i potrudili smo se da sve bude organizirano kako treba, sukladno epidemiološkim mjerama. Na ovoj lokaciji rade se i brzi antigenski, no i klasični PCR testovi. Ako bude veći interes građana za testiranje, osigurat ćemo dodatne smjene kako se ne bi stvarale gužve – rekla je ravnateljica.

Gužvi u ponedjeljak ujutro pred Domom zdravlja Centar uistinu nije bilo. Pokraj šatora stajao je samo jedan stariji građanin koji se na testiranje nije prijavio online, već ga je uputila njegova liječnica opće prakse.

Online bez uputnice

– Prošlo je već dvadeset minuta, a još nemam rezultate – progunđao je.

Specijalizantica obiteljske medicine Maja Matleković koja je čitavo jutro uzimala briseve objasnila nam je kako je procedura malo drugačija kod onih koji se, poput spomenutog starijeg građana, ne naruče online.

– Za online naručivanje nije potrebna nikakva uputnica, no oni koji nemaju pristup internetu mogu dobiti termin preko svog obiteljskog liječnika. Njima se rezultat ne šalje mailom, već moraju malo pričekati, ali i njima rezultati brzo stignu – kaže nam mlada specijalizantica dok u ruci drži primjerak brzog testa pozitivnog na koronavirus.

Brzi test nalik je onom za trudnoću. Jedna crtica znak je negativnog testa, dok dvije crtice pokazuju pozitivan nalaz. Od dvadeset ljudi koji su se testirali u prvih petnaestak minuta na ovom punktu samo je jedan rezultat pozitivan, a medicinarka nam kaže da to nije neočekivano.

– Većinu danas testiranih činile su osobe sa simptomima i kontakti zaraženih pa smo očekivali da će dio testova biti pozitivno. Oni koji i dalje imaju simptome, a test im je negativan, upućuju se na PCR testiranje – govori medicinarka kojoj svakodnevno provođenje testiranja nije teško jer su već uhodani.

U Hrvatskoj su danas zabilježena 1973 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega u Zagrebu 343. Preminulo je 45 osoba.

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
23:31 23.11.2020.

ima li nekakav opravdan razlog zbog čega vam ovako invazivno guraju štapić do sinusa? čini se da je na bazičnom nivou ovdje čak i nekakav sadizam u pitanju

TO
toljPop
23:27 23.11.2020.

čovjek koji nema simptome bolesti ne može biti bolestan

NE
neboiznadzagreba2
20:41 23.11.2020.

Dijagnoze postavljajuliječnici, ovi testovi služe pumpanju statistike, ne testirajte se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije