Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Zagrebačka skupština: Klisović novi predsjednik, izglasani i potpredsjednici

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
17.06.2021.
u 09:51

– Svi mi igramo u istom timu, gdje su nas odabrali građani kako bismo im osigurali bolji život – kazao je Klisović kao predsjednik Gradske skupštine u svom prvom obraćanju

U srijedu je u Zagrebu postignut dogovor između SDP-a i platforme Možemo!, a u 10 sati danas kreće konstituirajuća sjednica Gradske skupštine.  

Sporazum o suradnji sadrži 28 programskih ciljeva i dogovor oko političkih funkcija. Prema tom dogovoru, mjesto predsjednika Skupštine pripalo je SDP-u, a dva potpredsjednika bit će iz redova Možemo! i partnera. Od 18 odbora, u četiri će biti predsjednici iz redova SDP-a, dok ostalo pripada Možemo! i partnerima. Dogovoreno je i godišnje vrednovanje ostvarenih ciljeva.

TEKSTUALNI PRIJENOS

11:45 – Nakon glasovanja o svim točkama dnevnog reda novoizabrani predsjednik Klisović zahvalio je na prisustvu, čime je završena konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, a zastupnici su potom otišli na zajedničko fotografiranje. 

11:25 – Nakon kraće stanke, izabiru se potpredsjednici Gradske skupštine. Za te funkcije predloženi su Teodor Celakoski (Možemo!), Ivana Kekin (Nova ljevica), Mislav Herman (HDZ) te Igor Peternel (Domovinski pokret), a predstavnici tih stranka objasnili su svoje prijedloge. 

Za odabir Ivane Kekin glasovalo je 44 zastupnika, a tri su bila protiv te se nitko nije suzdržao. 

U glasovanju za Teodora Celakoskog 43 zastupnika bila su za, tri su glasa bila protiv te nitko nije bio suzdržan. 

Za Mislava Hermana kao potpredsjednika glasovala su 43 zastupnika, nitko nije bio protiv te nitko nije bio suzdržan. 

Za posljednji prijedlog glasovalo se oko izbora Igora Peternela koji je dobio 44 glasova te također nitko nije bio protiv ni suzdržan. 

10:50 – Novoizabrani predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović pozvao je na minutu šutnje u spomen na žrtve stradale u ratu, žrtve potresa te žrtve COVID-a 19, nakon čega je počeo svoj govor.

– Svi mi igramo u istom timu, odabrali su nas građani kako bismo im osigurali bolji život. Pozivam vas da donosimo odluke koje su na dobrobit naših građana. Svi konstruktivni planovi i ideje kojima se unapređuje kvaliteta života građana dobit će punu pažnju Skupštine. Naši sugrađani imaju puno pravo na bolju kvaliteta života i naš potpuni trud. Gradom se može upravljati efikasnije i učinkovitije – rekao je Klisović.

– Naše sugrađane potičem da se uključe u razvoj ovoga grada, posebice onih projekata koji su u njihovim gradskim četvrtima. Također ih pozivam da prate naš rad, on će biti javan i transparentan. Svaku nepravilnost moći će prijaviti putem platforme koju smo najavili. Uvjeren sam da ćemo rad Skupštine podići na novu razinu – nadodao je.   

10:40 – Riječ je preuzela Rada Borić koja je pozvala zastupnike da pojedinačno ustanu i polože prisegu

Nakon položene prisege, bira se predsjednik i potpredsjednici Gradske skupštine. 

Predložen je Joško Klisović kao predsjednik Gradske skupštine iz redova 27 zastupnika. Glasalo je 46 zastupnika, 43 je bilo za, troje protiv te nitko nije bio suzdržan. 

10:30 – Na čelo Mandatno-imunitetnog povjerenstva izabran je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, a za članove Višnja Fortuna, Marin Živković, Ana Profeta i Ivan Račan. 

Umjesto Tomaševića u Skupštinu ide Marija Krnić, Ana Profeta umjesto Dolenec, Marin Živković umjesto Korlaeta, Gordan Bosanac umjesto Urše Raukar te Branko Ančić umjesto Marijane Rimanić.

Što se tiče HDZ-a, umjesto Frane Barbarića doći će Vladimir Iviček. Unutar Domovinskog pokreta i Zelene liste umjesto Zlatka Hasanbegovića dolazi Ana Lederer, umjesto Stjepka Bartulice Igor Peternel.

Do izbora predsjednika Skupštine vodi je Rada Borić.

10:19 – Na sjednicu je došao i Otto Barić iz redova stranke Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti koji nam je kazao svoja očekivanja. 

– Nadam se da će Skupština biti formirana, a mi smo tu kao opozicija da reagiramo. Malo mi u ovih 28 točaka nedostaje elemenata kako će se sve to skupa financirati, većina se tiče rashoda. Kao oporba ja ću podržati sve što valja, mi smo tu u službi građana –kazao je. 

09:53 – Iz redova oporbe obratio se i HDZ-ov Davor Filipović.

– Ovo je bio samo politički igrokaz jer su se između redova SDP-a i Možemo! dogovorili davno prije, pa to se vidjelo i na sučeljavanjima jer Klisović nikada nije replicirao Tomaševiću i obratno. Tada je Klisović bio mirni čovjek jer mu je Tomašević uzeo sve glasače, ali od njega ipak očekujem korektnost. Od Tomaševića sam sve očekivao, ali ne i kršenje zakona o sukobu interesa – kazao je Filipović. 

09:45 – Uoči sjednice javnosti se obratio gradonačelnik Tomislav Tomašević

– Nismo mi danas zvijezde, nego gradski zastupnici. Vjerujem da će se konstituirati Skupština izborom predsjednika, a to je Joško Klisović. Prijedlog da se izabere Klisovića kao predsjednika Skupštine bio je jednoglasan i nadam se da će sve proći protokolarno, trebalo bi tako biti. Ne da nismo imali 100 dana, nismo imali 100 minuta – kratko je dao izjavu Tomašević.

9:40 – Ispred zgrade našla se i jedna prosvjednica, koja je s transparentom ''Možemo - Muljamo'' odlučila izraziti svoje nezadovoljstvo. 

– Taj prosvjed mi je postao zanimacija jer sam 23 godina na ulicama ovog grada. Nezadovoljna sam time tko je došao nakon Bandića. Moj favorit bio je Klisović koji je mogao vratiti šarm ovom gradu. Tomašević zasigurno to neće napraviti, već je pokazao kako radi. On je klonirani Živi zid, već je krenuo s uhljebima. Misle da sad nećemo reagirati i da smo mirni jer smo cijepljeni, ali ja hoću – kazala je prosvjednica Višnja Škreblin.

Uz gradonačelnika, na sjednicu su došli i Mislav Herman, Davor Filipović, Pavle Kalinić, Velimir Neidhardt, Miroslav Škoro, Ana Lederer... 

VIDEO Savjetnik gradonačelnika Ivica Lovrić za Večernji TV

Komentara 25

Avatar Retardo
Retardo
10:18 17.06.2021.

Tko bi to rekao, plaćenik njemačkih i austrijskih zaklada Tomašević na čelo Holdinga postavlja bivše menadžere njemačkih i austrijskih banaka uz opće odobravanje medija u njemačkom i austrijskom vlasništvu. Jer je sve to u interesu građana, a ne njemačkog i austrijskog kapitala.

MO
Moskovija
10:05 17.06.2021.

daj prestani više kmečati! da je bandić živ sve bi radilo ko urica!

JZ
Joža-Zg
10:37 17.06.2021.

10 godina se priprema za vlast sad mu jos treba 100 dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije